Bergense kunstenaars exposeren in Oude Raadhuis

De Grafiekgroep Bergen, een van de oudste en meest gerenomeerde grafiekgroepen in ons land is met negen kunstenaars neergestreken in het Oude Raadhuis. De kunstenaars hebben zich deels laten inspireren door een zelf gekozen gedicht van een van Bergens bekendste kunstenaars: Adriaan Roland Holst.

KCA houdt het Oude Raadhuis draaiende met de inzet van een grote groep vrijwilligers. Reden om een aantal suppoosten aan het woord te laten en te vragen over wat hun favoriete kunstwerk is bij deze expositie. Deze keer de favoriet van Sikko van Daal.

Gepensioneerd tandarts Van Daal hoeft er helemaal niet lang over na te denken. Zonder aarzelen loopt hij naar de Tuinzaal waar het werk ‘Naar de nieuwe tijd’ van de hand van graficus Gea Karhof hangt. Het is met 2250 euro toevallig ook gelijk het duurste stuk uit de tentoonstelling.

Donald Duck
“Kijk je ziet hier allemaal bekende torens van over de hele wereld. Wat ze er vervolgens mee doet is ontzettend lollig. Hoe beter je kijkt hoe meer je er op ziet. Je raakt er niet op uitgekeken. Het is ongelooflijk hoeveel werk hier in zit. Al die etsen zijn met de hand ingekleurd en getekend. Zo’n figuurtje als Donald Duck daar tussen die gebouwen en die superhelden geeft het werk iets tijdloos.”

Sikko van Daal (foto) is nu een jaar of vijf aan het Oude Raadhuis verbonden. Hij zegt altijd al iets met kunst gehad te hebben. “Voor mij heeft het veel met liefde te maken. Zo’n oud gebouwtje, zo’n monumentje midden in het dorp dat trekt mij aan. Dat heeft wat. Dus vijf jaar geleden dacht ik: laat ik mij maar opgeven. Nu ben ik niet alleen suppoost, maar help ik elke expositie ook met inrichten. Je zou kunnen zeggen dat dit grafiek academisch is opgehangen,“ grapt Van Daal.

Mythologie en werkelijkheid
Gea Karhof is niet de eerste de beste. Deze aan de Rietveld opgeleide graficus maakt met behulp van de oude etstechniek prenten waarin vele culturen en tijden elkaar ontmoeten. Ze reist veel en verzamelt verhalen en voorwerpen. Fantasie, mythologie en werkelijkheid vermengen zich in haar met de hand ingekleurde werk.  Oude culturen gaan er hand in hand met twintigste-eeuwse iconen. Zo zwemt bijvoorbeeld Donald Duck tussen de oriëntaalse figuren.

De indrukken die Gea tijdens haar vele reizen heeft opgedaan vormen een grote inspiratiebron voor haar werk. Heden en verleden komen samen in de wereld van Gea Karhof. Alle prenten worden in een beperkte oplage gedrukt. Haar werk is onder meer aangekocht door de overheid, diverse ministeries, gemeenten en musea en bevindt zich in particuliere collecties in binnen- en buitenland.

Prins der dichters
De Grafiekgroep Bergen bestaat ruim 40 jaar. De meeste van hen wonen in de kop van Noord-Holland en zijn lid van kunstenaarscentrum Bergen. De groep bestaat sinds 1976 en om dit te vieren hebben negen leden elk een gedicht van hun plaatsgenoot Adriaan Roland Holst, de ‘Prins der Dichters’, gekozen en zich daardoor laten inspireren. Zo ontstaat er verbondenheid, ondanks de diversiteit in stijlen.

Het jubileumwerk van de kunstenaars van de Grafiekgroep, die vasthoudt aan een maximum van tien leden, is voor het eerst getoond in het Museum Kranenburgh, de plaats waar de groep haar domicilie heeft. Er werd een catalogus bij gemaakt met als titel ‘De Graficus en de Dichter’.  

De expositie is vanaf donderdag 7 december tot en met 21 januari 2018 te zien. De openingstijden zijn donderdag t/m zondag van 14.00 uur t/m 17.00 uur.

Tekst en foto's Jan Daalman

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin