Arno van der Heyden: ‘Rotonde op plek Bacchus’

“Aalsmeer, je vergeet het nooit weer.” Het rijmt, en die woorden werden afgelopen zaterdagavond uitgesproken door Arno van der Heyden, cabaretier. Dus neem je ze met een korrel zout. Maar toch… hij was uit zijn woonplaats Groningen helemaal naar Bacchus af komen zakken om Aalsmeer een spiegel voor te houden. Want dat deed hij.

Hij deed dat op alleraardigste wijze, en het was best leerzaam voor plaatsgenoten. Toch was het geen uitverkocht huis, in tegenstelling tot de voorbije cabaretavonden dit seizoen van KCA (Kunst en Cultuur Aalsmeer). Maar de culturele concurrentie was zaterdag dan ook zwaar: een Franse muziekavond in het Crown Theater en musicals in de Karmelkerk én De Spil.

Wat het leerzame én leuke was? Van der Heyden toonde ons een Aalsmeer dat we makkelijk herkennen maar zonder de verfrissende onbevangenheid die hem als buitenstaander kenmerkt.

Arbeidsintensief
De cabaretier-zanger trekt met fotograaf Pjotr Wiese en pianist Bas Mulder overdag de plaats van de U bevindt zich hier gedoopte voorstelling in. Hij kijkt er goed rond, maakt praatjes met passanten, doet kleine 'ontdekkingen' en schrijft van alles in zijn notitieblokje. Dat is de kern van zijn show, een prettig foefje dat hij in elke plaats gebruikt waar hij optreedt (“Erg arbeidsintensief,” bekende hij na afloop).

In Bacchus liet hij improviserend, en reagerend op zijn publiek, horen wat hij in een halve dag van Aalsmeer zoal meegepikt had. Op een groot scherm toonde Wiese wat hij overdag gefotografeerd had, plus foto's die hij tijdens de voorstelling schoot.

Herkenning
U snapt het, een feest der herkenning. Maar méér dan dat, want Van der Heyden en zijn vaste compagnons schudden je wakker. Er hoeft niet eens veel voor te gebeuren. Neem het nog niet zolang geleden geplaatste verkeersbord op de Van Cleeffkade met de tekst rechts heeft voorrang. Rechts heeft voorrang? Is dat hot news? Leuk genoeg voor een hilarisch scènetje in elk geval.

Of neem een bordje bij Zorgcentrum Aelsmeer: Let op slagboom. “Ik heb er een paar uur gewerkt  als slagboomopletter,” deed hij in Bacchus uit de doeken. Smakelijk voor de taalgenieters onder ons. Een bezoekje aan de Poolse supermarkt Od&Do en een ommetje langs het Molenpad leverde de volgende wijsheid op: “Behalve een Pool hebben jullie ook een Deen.”

In de schaduw
Het was mooi weer zaterdag en het drietal was een biertje wezen pakken in Joppe in de Weteringstraat. Van der Heyden vroeg de dienster waarom de stoelen in vredesnaam in de schaduw stonden. Zet ze lekker in de zon! “Nee,” luidde haar besliste antwoord, “dat mag niet, want dan kan er geen rolstoel tussen de stoelen en de Amsterdammertjes door. Dan krijgen we een boete.”

Aalsmeer is ook de Westeinderplassen, zo had de cabaretier goed in zijn oren geknoopt. Laat de naam van de “plas” hem nou tijdens de voorstelling niet meer te binnen schieten… Het was onbedoeld een pleidooi voor Lake Amsterdam, een term die de gemoederen in behoudend Aalsmeer dezer dagen beroert.

Weggepest
Van der Heyden, ook vaardig in zijn mooie songs, die de vaste ijkpunten in zijn voorstelling vormen, had zich diverse bijzonderheden van Aalsmeer snel eigengemaakt. Zelfs van de troebele politieke situatie wist hij af. Volgens hem was de burgemeester “weggepest”. Hij kon zich er wel iets bij voorstellen als ze vanuit het gemeentehuis naar het beeld Flora opkeek. “Een naakt wijf met een fallus eronder. Ze kan er vast niet tegen,” dacht hij.

De rode draad in de show is een rotonde die 'zijn bureau' moet aanleggen in elke plaats waar hij optreedt. “De rotonde komt er. Punt uit. Dat is voor de veiligheid,” meldde Van der Heyden. Tja, daar zit helaas een keerzijde aan. Want die rotonde is precies ingetekend op de plek waar het cultureel café staat. “Bacchus verdwijnt. Morgen al, dan beginnen ze.”

Han Carpay

Foto's: Arno van der Heyden zaterdag op ontdekkingstocht in Aalsmeer. (foto's Pjotr Wiese)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel