ACOV’s sfeervolle opmaat naar kerst

Door: Arjen Vos. Precies een week voor kerst zorgde de Aalsmeerse Christelijke Oratorium Vereniging (ACOV) ervoor dat de aanwezigen in de goed gevulde maar toch niet ‘nokkievolle’ Open Hof Kerk al lekker in de stemming kwamen. ‘Nine Lessons and Carols’ was de naam die aan het concert was gegeven. De lessen werden gelezen door koorlid Joop Vuijk, de zang verzorgd door het pakweg 50 koppen tellende gezelschap.

Mede gezien de duistere jaren waarin het coronavirus ons onderdompelde en waardoor alle jeu uit het dagelijks leven was verdwenen, zou je verwachten dat, nu het weer kan, de mensen zich massaal naar uitvoeringen als deze begeven. Zelfs de aankondiging dat het hier een gratis concert betrof, maakte niet dat het volk in drommen aan kwam zetten op het toch prettige tijdstip van vier uur ’s middags. De mens vergeet kennelijk snel of raakt weer gauw gewend aan de dagelijkse routine.

Kippenvelmomentjes
Degenen die wel gekomen waren, konden genieten van een fijn optreden van de in zwart met rode accenten geklede koorleden. De dames een rozet, de heren een strik. Wat konden ze zingen! Met name de tegenstemmen van de sopranen in het ‘Hark! the herald-angels sing’ en ‘Eer zij god’ waren echte kippenvelmomentjes. Mooi ook de afwisseling van breekbaar pianissimo naar krachtig forte, mede dankzij de begeleiding van organist Peter Wagenaar.

Tikkie lastig
Op twee momenten mocht het publiek de stem laten horen proberen de koorzang te evenaren. In het Nederlands bij het al eerder genoemde Eer zij God, met het bekende ‘Gloria in excelsis Deo’ en in de Engelse taal, het was immers een concert met ‘Carols and Hymns’, met ‘Oh come, all ye faithfull’. Een tikkie lastig hier en daar vanwege het zoeken naar de juiste klemtonen, maar het klonk alleszins acceptabel. Het was mooi geweest zijn als dirigent Danny Nooteboom de zaal op die momenten uit de stoelen had weten te krijgen. Staand zingen geeft immers nog meer dynamiek en betrokkenheid. Een andere kleine kanttekening betreft de verlichting. Het felle zaallicht in de verder prachtig in kerstsferen versierde kerk had best wat gedimd mogen worden. Dat neemt niet weg dat we opgetogen en gevuld met warme kerstgevoelens huiswaarts keerden. De donkere en vrieskoude avond in.

Foto’s Arjen Vos

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin