ACOV zet indrukwekkend Requiem neer

Het jubileumconcert van de 130 jaar oude Aalsmeerse Christelijke Oratorium Vereniging afgelopen zaterdag was een geslaagd muzikaal festijn. Het publiek werd zowel meegesleept als ontroerd door de schitterende werken van de componisten Bach en Mozart, deskundig uitgevoerd door koor, orkest en solisten. De keuze voor de Open Hof Kerk bleek een goede. Beter een stampvolle kerk dan een halflege Bloemhof, moet het koorbestuur gedacht hebben.
 
De overvolle kerkzaal waar de meer dan 300 bezoekers amper een plaats konden vinden was gespannen. Er zouden weliswaar in het gehoor liggende werken worden uitgevoerd, maar de moeilijkheidsgraad lag hoog. In het verleden zijn alle deze avond uitgevoerde werken wel eens te beluisteren geweest in Aalsmeer. De locatie was dan in de grote zaal van de toenmalige CAV. Ook in de latere VBA vonden dergelijke kooruitvoeringen plaats.
 
Zowel Kunst & Strijd als Toonkunstkoor Aalsmeer, beide niet meer bestaand, hebben deze bepaald niet gemakkelijke stukken wel eens uitgevoerd. Maar het Requiem van Mozart was, zover wij konden nagaan, nog nooit uitgevoerd op 1 november, de dag van Allerheiligen, wat een bijzonder tintje gaf aan deze avond.
 
Sprankelende avond
In het programmaboekje konden diegenen voor wie de werken onbekend waren, al uitgebreid kennisnemen van zowel de door het koor uitgevoerde delen van alle werken als ook van de door de uitstekende solisten gezongen, voor velen bekende recitatieven, aria's en duetten. Bach was een gelovig mens, wat niet wil zeggen dat ook niet-gelovigen niet zouden kunnen genieten van de vele schitterende composities van Bach. De componist die in juli 1750 op 65-jarige leeftijd stierf liet een uitgebreid oeuvre na. Wie minder ‘in klassiek’ is heeft ongetwijfeld wel eens kennisgenomen van licht uitgevoerde versies van werken van Bach en ook Mozart door het Franse a capellakoor The Swingle Singers.
 
Geen swing deze avond, maar wel een heerlijke muzikale belevenis waarbij zowel het koor als ook het orkest en solisten op hun best waren.
 
Uitzonderlijk
Het ACOV-koor, dat in september 1889 werd opgericht onder de naam Chr. Gemengde Zangvereniging 'Halleluja' veranderde zijn naam in november 1960 en ging opgewekt verder onder de huidige naam. Het koor telt 70 leden waarbij zich ook een vijftiental leden van het vorig jaar opgeheven Toonkunstkoor heeft gevoegd.
 
Deze avond werd met het bloeiende ACOV-koor plus orkest en solisten muziek op hoog niveau gebracht. ACOV telt zowel jongeren als ook ouderen onder zijn leden en, dat is nogal uitzonderlijk, ook veel mannelijke zangers! Al werden tijdens de pauze en na afloop bij de bar verschillende heren gepolst of koorzang niet iets voor ze was. Het koor schreeuwt kennelijk nog om tenoren.
 
Resumerend kan worden gesteld dat ACOV een springlevend koor is dat kan terugzien op een schitterende avond met muziek op hoog niveau. Een compliment aan de jonge dirigent Danny Nooteboom die met passie de avond leidde.  
 
Tekst: Leni Paul, foto’s Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van Sparnaaij Juweliers.
 
(advertentie)
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin