Aalsmeerder Veerhuis in Oud Nuus

In het jongste nummer van Oud Nuus is er onder meer aandacht voor het Aalsmeerder Veerhuis, een dijk die “de redding van Aalsmeer” was en hofmeester Klaas Eilander die op 8 november 1913 café Centraal opent op de hoek van de nieuwe Van Cleeffkade en Marktstraat.

Het in 1634 gebouwde veerhuis ligt aan de Sloterkade in Amsterdam waar eeuwenlang zeilschepen afmeerden. Volgens een monumentenkenner is het de “best bewaarde herberg uit het begin van de zeventiende eeuw”, zo merkt auteur Jan Willem de Wijn in het blad op. De dijk die Aalsmeer redde, diende vanaf 1776 als waterkering voor de golven van het toen nog bestaande Haarlemmermeer. De Wijn en Hans Alderden stelden er een gids (in de Aalsmeerse Historische Reeks) en een tentoonstelling over samen; de expositie is te zien op de Historische Tuin, tot oktober.

Nog meer 'nieuws' in het lijfblad van de stichting Oud Aalsmeer: een stukje geschiedenis van de rode AJC (Arbeiders Jeugd Centrale) en het ontstaan van boomkwekerij J. de Jong & Zonen. Oud Nuus ligt al enkele weken in de boekwinkel en kost € 5. Wie lid wordt van de stichting pakt voor € 18,50 een jaargang van 4 nummers mee (informatie bij penningmeester Annigje Leighton, 0297 323553).

Foto: Aalsmeerder Veerhuis. (foto: Oud Aalsmeer)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel