Aalsmeer Flower Festival: rondleiding met bloemenman Henk de Gooijer

Een geliefd onderdeel van het Aalsmeer Flower Festival dat komend weekend plaatsvindt, is de rondleiding door voormalige bloemenveiling 'Bloemenlust'. Thans onderkomen van The Beach. De spil van dit onderdeel is Henk de Gooijer. Bijna 60 jaar geleden begon op deze historische plek de bloemencarrière van de geboren Farregatter. Een beter ingewijde en enthousiastere gids kan het publiek zich niet wensen.

Voor de inmiddels 76-jarige De Gooijer ligt een groot deel van zijn leven in het toenmalige Bloemenlust. “Ik ben geboren in Aalsmeer Oost, ik noem het nog steeds graag het Farregat, ging er naar de Lagere School, begon er al jong mijn werkzaam leven en bracht er, zoals veel bewoners van dit deel van Aalsmeer, ook een groot deel van mijn vrije tijd door. Want Bloemenlust was naast werkgebied voor veel dorpsgenoten ook een plaats waar hun hobbies konden worden uitgeoefend. Accordeonvereniging Het Oosten repeteerde er, er werd getafeltennist, gedanst,TVA had er een plek, er was de Bloemenlustrevue, ach, noem maar op. En badmeester Geurts van het Oosterbad gaf er in de winter dansles.”

Stilzitten
De Gooijer beëeindigde zo'n achttien jaar geleden zijn werkzame leven en droeg zijn bloeiende exportbedrijf over aan een jongere generatie. Stilzitten was er echter niet bij: hij werd een verwoed beoefenaar van de golfsport. Ook werd de welbespraakte De Gooijer al gauw gevraagd als bestuurslid en vrijwilliger in de Historische Tuin. Hij werd betrokken bij het gebeuren rondom de historische veilingklok, de jaarlijkse knopwedstrijd, bij de totstandkoming van restaurant Het Tuinhuis en ook al snel bij het Flower Festival.

Bloemen ruimschoots aanwezig
“Ik vond dat daar enkele jaren geleden te weinig bloemrijks naar voren kwam. Er was bijvoorbeeld een gezamenlijk ontbijt bij de Molen en daar kwam toen geen bloemetje aan te pas. Ik heb me daarna een aantal jaar ingezet voor het ruimschoots aanwezig zijn van bloemen waarmee recht werd gedaan aan de internationale titel 'Flower Festival'. Dankzij de vele relaties in de bloemenwereld had ik een goede ingang bij vele branchegenoten.”

Vorig jaar werd voor het eerst de rondleiding door de voormalige veiling in The Beach gehouden. Het werd een groot succes en ook dit jaar ziet De Gooijer er weer naar uit. Zijn enthousiasme, de grondige kennis van het gebouw en de activiteiten die daar plaats vonden brengt hij graag over aan het publiek.

Nieuwsgierig naar veiling
De Gooijer beaamt dat veel Aalsmeerders, en dan met name de oude vakgenoten, erg nieuwsgierig zijn naar 'hun' veiling. ”Ja, dat is wel zo, maar ik vind het ook opmerkelijk dat veel van de hier pas gevestigde dorpsgenoten interesse hebben. En niet te vergeten de vele buitenlanders. Ik vertel mijn eigen verhaal, zowel bij de tribune als ook op de andere plaatsen in het gebouw, leg uit wat er precies gebeurde met de bloemen als ze waren ingekocht, laat de vroegere boxen zien en beschrijf het hele proces.”

Wie interesse heeft in de rondleiding kan zich zowel op zaterdag als zondag in The Beach verbaal laten onderdompelen in het meeslepende bloemenproza van De Gooijer, die duidelijk deze ruimte een warm hart toedraagt.

De uitsmijter heeft De Gooijer tot het laatst bewaard: “En weet je wat zo grappig is? Waar ik dus op mijn achttiende mijn loopbaan in de bloemen begon en stond in te pakken, doe ik nu, na mijn heupoperatie, drie keer per week mijn oefeningen op de hier gevestigde sportschool Fit Aalsmeer. Ben ik toch weer terug in het oude vertrouwde gebouw. Mijn liefde, mijn passie ligt hier onder het dak van de oude bloemenveiling.”

Tekst: Leni Paul, foto's archief AV 

(advertentie) 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel