50-jarig Bindingkoor pakt uit met tangomis

“Het koor is in goede doen.” Deze nuchtere constatering doet de man die sinds 2003 met plezier voor het Bindingkoor staat, dirigent Henk Trommel. We interviewen hem vanwege het vijftigjarig bestaan van het doopsgezinde koor.

Vanwege het jubileum geeft het koor zaterdag 30 mei twee concerten in de kerk aan de Zijdstraat. Bijzondere concerten, vindt hij. Vooral vanwege het stuk na de pauze, de 'tangomis' van de Argentijnse componist Martín Palmeri. “Een fantastisch stuk.”

Veelzijdig
Maar eerst kort de geschiedenis. “Het begon in 1965 als jongerenkoor van de doopsgezinde kerk. Oprichter was Gerard van Hulst, die ook de eerste dirigent was. Het repertoire bestond in die tijd uit negrospirituals en kerkmuziek,” vertelt Trommel.

Het koor had in de loop van de jaren verschillende benamingen, tot het tenslotte Bindingkoor gedoopt werd. Trommel noemt de veelzijdigheid van het repertoire kenmerkend voor zijn Aalsmeerse zangclub.

“We doen musical- en popachtige muziek, klassiek en kerkmuziek. Van alles. Dat vinden de meeste koorleden ook het leuke. Onze basisklant is klassiek, omdat je daar overal mee weg kunt,” aldus de klassiek geschoolde Trommel. “Het koor heeft een frisse klank,” stelt de Kudelstaarter, die behalve koordirigent ook organist is.

Hechte band
Het Bindingkoor is een vaste groep van ruim dertig “trouwe” zangers en zangeressen. “Als jeugdkoor zongen ze al met elkaar en ze zijn als groep ouder geworden. Ze hebben een hechte band met elkaar,” zegt Trommel.

“Door de jaren heen is er veel aanwas geweest.” In de ogen van de dirigent hoeft het koor beslist niet groter te worden. “Sopranen en alten hebben we niet nodig. Zoals de meeste koren komen we wat tenoren te kort en met de bassen zitten we tegen het maximum aan.”

Dubbelconcert
Door de schat aan ervaring pikken de koorleden de aanwijzingen van Trommel “in één of twee keer” op. Dat maakt het werken met hen plezierig. Aan de ene kant zitten ze op het koor om het samen leuk te hebben, aan de andere kant willen ze graag kwaliteit leveren. Op een concert wil het Bindingkoor er stáán.

Zeker op de dag van het jubileumconcert. Het programma vereist dat ook. “Het zijn eigenlijk twee concerten in één. Vóór de pauze is het alsof je bij een 'gewoon' concert zit. Bijzonder is dat dan werken worden gespeeld die de leden zelf uitgekozen hebben; ieder mocht twee favorieten aangeven.”

Toost
De favoriete stukken zijn tekenend voor de veelzijdigheid van het Bindingkoor. Ze lopen uiteen van vroege barok en Franse romantiek tot geestelijke liederen van Huub Oosterhuis en popnummers zoals Gabriella's Song en de Pastorale.

“We beginnen met een oud drinklied. Dat dient als toost op het jubilerende koor.” Tussen de favorieten door klinkt de klarinet van Judith van der Plas, die enkele solostukken ten gehore zal brengen.

Misatango
Na de pauze resteert één compositie, die zo'n veertig minuten in beslag neemt. Een topstuk volgens Trommel. Het is de Misa a Buenos Aires van Martín Palmeri, die precies even oud als het koor is. Het werk is beter bekend als Misatango, de tangomis. “Er zit veel variatie en melancholie in en, de naam zegt het al, tangoritmes. Soms tango's die opgebouwd zijn als fuga's van Bach.”

Voor het jubileumconcert koos Trommel zelf het Argentijnse werk uit. “Ook omdat het koor er zo'n beetje non-stop in zingt.” Per slot bestaat het koor een halve eeuw!

Bandoneón
Maar er is heel wat meer dan het koor. Mezzosopraan Mirjam Schreur, bekend van nationale en ook internationale podia, is zangsoliste in de zesdelige mis. Een belangrijke rol is daarnaast weggelegd voor de bandonéon, bespeeld door Martin de Ruiter. Hij komt naar Aalsmeer met zijn Septeto Capital Tango, dat verder bestaat uit vijf strijkers en een pianist.

“Uitdagend,” zegt Trommel over de tangomis. Dat er belangstelling voor het ambitieuze concert is, bleek al snel. “De kaartverkoop liep al snel.” Het avondconcert is inmiddels uitverkocht, voor het middagconcert zijn nog ruim voldoende kaarten beschikbaar.

Jubileumconcert Bindingkoor
Tijdstip: zaterdag 30 mei om 16.00 u en om 20.15 u (avondconcert inmiddels uitverkocht)
Adres: doopsgezinde kerk, Zijdstraat 55, 1431 EB Aalsmeer
Entree: € 12,50 (kinderen t/m 18 j € 7,50)
Voorverkoop: via koorleden of koormailadres, in de kerk zondags na de dienst en bij Boekhuis Aalsmeer (Zijdstraat), Readshop (Ophelialaan) en Marskramer (winkelcentrum Kudelstaart). Resterende kaarten worden voor het concert aan de zaal verkocht.
NB. Er is een reprise van de Misa a Buenos Aires op zondag 31 mei, om 12.00 uur in de Kruiskerk in Amstelveen (gratis; reserveren niet nodig)
 
Foto: Bindingkoor

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel