Wegwezen!

Snel weg bij Amstelveen, zo snel als maar kan. Man, wat een ellende heeft ons dat gebracht. Van dit, van dat, er kwam geen einde aan. Maar nu: weg! En dan zal je eens zien wat er allemaal gaat gebeuren om ons mooie bloemendorp weer op te poetsen.

 

De Oude Veiling wordt weer gewoon De Oude Veiling, met een biljart. De Bibliotheek gaat weer terug naar de Stommeerweg, of we heffen ‘m gewoon op. Papieren boeken, kom op zeg, dat is zo Amstelveen! En dan gaat Olympia weer terug naar De Oude Veiling en zijn er weer de jaarlijkse ‘steenwedstrijden’. En Volta en Opgang spelen er hun voorstellingen en Golden Earring bestaat niet voor niks nog steeds, dus die komen er ook weer optreden.

 

En de bruggen in de Van Cleeffkade komen weer terug en dan zul je zien, binnen een paar maanden staat er dan weer een kraampje bij een van die bruggen en dáár koop je dan de perfecte bal gehakt.

 

En de VIBA, die wordt ook weer herbouwd, wat dacht je!

 

En ik wil ook wel weer een keer naar de Williwaw, dus dat komt ook weer terug.

Heb je meester Harts en meester Oldenburger ooit gehoord over staken? Nou dan! Dus die komen ook weer terug, gewoon in de Rozenstraatschool en de Buurtse school.

En de Zijdstraat, dat wordt gewoon een wereld van verschil. Nu lokt Amstelveen nog alle Aalsmeerders met dat gratis parkeren van ze en die Hudson Bay. Maar straks floreert de Zijdstraat als nooit tevoren. Nico Dames wordt weer een drogist, de lekkerste taartjes koop je straks weer bij tante Jo Vooges en ik zie zelfs kansen voor de groentezaak van Walraven. En de mergpijpjes van bakker Spaargaren die moeten ook weer terug. En gewoon het hele jaar te koop, niet alleen bij speciale gelegenheden.

 

En garage Van der Wal terug naar Dorp, de firma Koudijs in ere hersteld en daar is ook Jan Harting weer, voor al uw rookwaar. En ik wil gewoon bij Cees van Bergen kunnen zien of het voetballen is afgelast.

 

En de Barendebrug, die gaan we ook weer vinden. Volgens mij staat die inmiddels in de achtertuin van Herbert Raat in, hoe kan het ook anders, Amstelveen. Maar die halen we daar weg, da’s ónze brug!

 

En Sinterklaas! Sinterklaas moet ook weer net als vroeger. Gerrit van Leeuwen z’n vader, dat was een goeie! En mijn schoonvader, Dirk Tas, die kon er ook wat van. En voor de komende vijftig jaar leggen we bij de notaris vast dat zwarte Piet hier zwart is en dat eenieder die daar genuanceerd over wil denken een roetveeg voor z’n kanis kan krijgen!

Dat je toch moet lezen dat bij de komende optocht onder druk van sommige scholen nu al enkele roetveegpieten mee zullen lopen. Het is mij een gruwel.

 

En dokter Oei, die moet zeker terug. Probeer heden op dagen maar eens een gewone dokter te vinden. En dan bedoel ik dus inderdaad: een man. Lukt je niet. Dokter Oei rookte zelfs ín zijn spreekkamer, die zou nu ook nog maling hebben aan rookvrije zones! Zo’n man wil je als dokter.

 

De gemeenteraad kan Dirk van Zoest wel gebruiken, of dan toch in ieder geval iemand met het temperament van Van Zoest. In de huidige raad lijkt het wel of het verboden is het stevig met elkaar oneens te zijn. Of ze met z’n allen in de bus zitten, allemaal vriendjes en vriendinnetjes, niemand zit alleen. Er is snoep zoveel ze willen en niemand wordt er misselijk. Ze rijden op de rotonde bij de Lidl, maar niemand heeft enig idee of ze de eerste, tweede, derde of vierde afslag moeten hebben. De Tomtom moet nog een update, die heeft nog geen weet van die rotonde. En zo rijden ze maar eindeloos rondjes.

Weg bij Amstelveen, zo snel als maar kan. Die ambtenaren kunnen niet meer terug, willen we ook niet, toch? Snel op zoek naar een partner om mee samen te werken.

Urk? Volendam? Staphorst?

 

BIJSLUITER:

Dit is een column. De tekst kan sporen van humor bevatten. Deeltjes humor kunnen (onbedoeld!) in het verkeerde keelgat schieten. Bij sommige mensen kan een column enige boosheid opwekken. Raak dan niet in paniek, meestal trekt de boosheid vanzelf weg. Soms kan het helpen om te reageren op de column die de boosheid veroorzaakt. Een waarschuwing is daar wel op zijn plaats: reageer niet te snel. Probeer eerst te relativeren: “Ach, het is maar een column.” Probeer ook de eigen boosheid te relativeren: “Ach, ik ben het met hem/haar oneens, maar zo kun je er kennelijk ook naar kijken.” Ik noem een begrip dat in onbruik dreigt te raken: relativeren.

 

Gaat u toch reageren, probeer dan taalfouten te vermijden. Taalfouten leiden enorm af van de inhoud.

 

Weet u desalniettemin dat u het beter kunt, meldt u zich dan bij Arjen Vos.

 

Erik van Itterzon is boekhandelaar in Hoofddorp. Wat hem hier in het dorp niet lukte, fikst hij in de grote polder. Literatuurliefhebber pur sang. Brengt desnoods de boeken bij u thuis. Scherpe pen, gedrenkt in relativeringsvermogen en humor. Eigenwijze kerel.

 

 

2 reacties

  1. Dank voor uw oplettendheid!
    In het uitzonderlijke geval dat ik een fout maak, neem ik die ruiterlijk op me. Natuurlijk zat de bibliotheek aan de Stommeerweg! Ik zal Arjen Vos verzoeken het te corrigeren.

  2. Misschien kan de heer Van Itterzon aan Arjen Vos doorgeven dat de bibliotheek ooit gevestigd was aan de Stommeerweg…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel