Wat nou Aalsmeerse identiteit?

‘’Bij de samenwerking met Amstelveen verliezen we als Aalsmeer onze identiteit,’’ horen we vaak als het over de ambtelijke samenwerking met Amstelveen gaat. Wat is dan die kennelijk typische Aalsmeerse identiteit?

Eigenlijk heb ik er niets over te zeggen, over die Aalsmeerse identiteit. Ik woon namelijk in Kudelstaart en dat is een andere gemeenschap. Maar over díe identiteit kan ik ook niets zeggen, want ik ben import, van 1985. Dat ben je en dat blijf je. André Mulder (kent u iemand die ‘Aalsmeer’ beter heeft verkocht als wereldbloemenhoofdstad?) gaf tijdens de klankbordavond van het CDA op 25 januari ook aan, dat hij ‘import’ is. Van 1964, maar nog altijd import. 

Gróós mee
Toen wij in Kudelstaart gingen wonen bestond het dorp 750 jaar. Menig Kudelstaarter had een sticker op zijn auto, fiets, kruiwagen of kliko waarop stond dat hij/zij daar gróós mee was. Maar waar was hij dat nou mee? Ik heb het verschillende inwoners gevraagd, Buskermolentjes, Rekelhofjes, Zethofjes en al die andere bekende Kudelstaartse families. (Die overigens ook allemaal import zijn, de familie Buskermolen komt zelfs helemaal uit Duitsland!)

“Wij zijn anders,” was het meest gehoorde antwoord. Maar hoe anders of in welk opzicht, dat kon niemand mij precies vertellen. Logisch, iedereen is anders en heeft z’n eigen identiteit. Maar wat is dan de identiteit van zo’n gemeenschap als Kudelstaart of Aalsmeer? Ik zou het niet weten, al was het alleen al omdat ik al bijna 56 jaar op zoek ben naar m’n eigen identiteit…

Eigen identiteit
Natuurlijk heeft iedere gemeenschap z’n eigen identiteit. Hoewel… identiteit is strikt genomen een persoonsgebonden eigenschap, een individuele kwaliteit. Zo beschouwd kan een dorp of een stad niet eens een identiteit hebben. En wat je niet hebt, kun je niet verliezen. Dat is voor degenen die zich druk maken over het aanstaande verlies van de Aalsmeerse identiteit echter geen geruststelling, dat weet ik ook wel.  

Want we weten allemaal dat Amsterdammers altijd bluffen, Rotterdammers direct zijn en Groningers stug. Maar wat is dan typisch voor Aalsmeerders, Kudelstaarterts, Farregatters of Buurters? En wat hebben zij te verliezen?

Koester en trots
Wat het ook is: koester het, die identiteit. Wat mij betreft zijn typerend voor Aalsmeer (incl. Kudelstaart) het verenigingsleven en de bedrijvigheid. Aalsmeer is een dorp met een hele hoge verenigingsdichtheid, zoals talloze koren en bijzondere initiatieven. Neem nou Plaspop, dat vorig jaar op de Westeinder voor het eerst werd gehouden en dit jaar op de eerste zaterdag in juli alweer overtekend is.

Kijk eens wat voor topbedrijven en startende bedrijven meedongen naar ‘Ondernemer van het jaar’ en ook doorgaan voor die prijs in Noord-Holland, de Dutch Flower Group en Fiqas! En hoeveel startende bedrijven er zijn.

Hoewel import uit West-Friesland, waar ik ook trots op ben, ben ik best trots op Aalsmeer en Kudelstaart. Net zoals ik me Europeaan voel in de huidige, geïnternationaliseerde wereld. Ieder nieuw familielid begroeten wij als ‘welkom wereldburger’.

Geworteld in West-Friesland, werkend en levend in Aalsmeer, met familie, vrienden en kennissen in de hele wereld, ben ik nog altijd mezelf. De ambtelijke samenwerking met Amstelveen knauwt daar niets aan af. Sterker nog: het is een kans om aan de dorpse bekrompenheid een vleugje stadse allure te geven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel