Vrijwilligerswerk

De laatste dag van het jaar 2011 en wat ging het weer snel. Nooit hoor je iemand zeggen ‘jeetje wat kroop dit jaar voorbij’. Grappig eigenlijk. Maar dit terzijde.

Een actief Aalsmeer
2011 was het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk. En Aalsmeer heeft hier ook haar steentje aan bijgedragen. Aalsmeerders zijn erg actief op het gebied van vrijwilligerswerk. Regelmatig mag ik mensen interviewen die iets betekenen voor hun medemens. Of dat nu in het buitenland is of gewoon hier in de buurt. Het varieerde van het helpen bij kindertehuizen in arme landen of het organiseren van evenementen tot geld inzamelen voor de renovatie van de kerktoren en wensen in vervulling laten gaan van gehandicapten. Ook onze ambtenaren hebben zich ingezet tijdens de dag van NL DOET en vergeet vooral ook the Ride fot the Roses niet. Aalsmeer kan trots op zichzelf zijn.

Vanzelfsprekend
Ik heb even wat zitten ‘googlen’ op internet: Nederland telt ruim 5,5 miljoen vrijwilligers en neemt daarmee een koppositie in Europa in. Wow, dat wil wat zeggen toch? De overheid wil graag dat mensen vrijwilligerswerk doen. Ja, dat spreekt natuurlijk voor zich. Zeker met al die bezuinigingen.

Voor het geval dat mensen iets willen doen voor iemand anders, maar niet weten hoe en waar, is er het Steunpunt Vrijwilligerswerk Aalsmeer op de Parklaan. Super initiatief, al zal ik zelf de weg daar naar toe voorlopig nog niet maken.

Op één of andere manier weet iedereen mij toch al te vinden. Geeft niets, want ik vind het prettig om anderen te helpen. Zeker als het iets met kinderen of gehandicapten te maken heeft.  Mensen om mij heen prijzen me er wel eens om, omdat ik nog een druk jong gezin heb en tussendoor ook probeer om wat geld te verdienen. Maar eerlijk gezegd vind ik het vanzelfsprekend dat je ook dingen voor een ander doet of helpt bij bijvoorbeeld de sportvereniging, school en geldinzamelingen.

Aardig blijven?
Ik heb er zo’n hekel aan als mensen zeggen ‘nee, nu is een ander een keer aan de beurt, ik heb genoeg gedaan’. Of ‘ik doe ook vrijwilligerswerk en rij voor het voetbalteam van mijn zoon’. Knap hoor! Ik weet dat ik moet leren om daar boven te staan, want niet iedereen hecht hier belang aan of maakt er tijd voor vrij.

Helaas ken ik voldoende mensen in mijn omgeving, die niets tot zeer weinig doen. Tuurlijk, je hebt carrièregerichte personen, die druk druk druk zijn en die je bijvoorbeeld nooit op school ziet. Zitten jouw kinderen dan niet op deze school en wil je dan niet dat zij mee moeten kunnen doen aan allerlei leuke activiteiten? Ik ben gelukkig gezegend met zeer behulpzame ouders in de klas waar ik klassenouder van ben, want ik vrees dat ik niet altijd even aardig kan blijven tegen steeds diezelfde ouders die snel wegglippen of nooit op school komen. Ze missen dan ook het plezier.

Maar eerlijk is eerlijk, ook ik moet weleens nee zeggen. Of dat misschien leren, want ik vind alles even leuk. En het is ook zo fijn om mensen te helpen zonder daar meteen iets voor terug van te verwachten.

Niet vrijblijvend
Ooit heb ik de sterke uitdrukking gehoord ‘vrijwilligerswerk is vrijwillig maar niet vrijblijvend’. Dat is zeker zo en daarom mogen vrijwilligers af en toe best in het zonnetje gezet worden. Of dat nu klein of groot aangepakt wordt, zoals De Dag van de Mantelzorg, een vrijwilligersavond voor the Ride for the Roses of de Vrijwilligersdag in december. Of bijvoorbeeld het Meerlandenfonds,  dat verenigingen en stichtingen met financiële hulp steunt. Heel goed!

Dus maak van 2012 het jaar van nog meer vrijwilligerswerk, want jij maakt het verschil!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin