Wat is het met dit mooie weer toch heerlijk om een bootje te hebben. Wij zijn de gelukkige eigenaren van een sloepje en wanneer het kan gaan we het water op. Om af te koelen nu het zo warm is, ter ontspanning en voor de gezelligheid met anderen. De kinderen vinden het ook fantastisch, zeker als we ergens aanleggen of voor anker gaan en ze kunnen zwemmen.
Toen ik ruim twintig jaar geleden hier kwam wonen vanuit het mooie Brabantse land, begreep ik niet dat mijn man geen bootje had. Bij mij voor de deur vooral bossen, maar geen water. Ik kende het fenomeen van ontspannen op het water niet. Manlief is er simpelweg niet mee opgegroeid, met het varen. Wel met surfen, maar nooit iets met een boot gehad. Daar wilde ik toch verandering in brengen en dat is gelukt. Zeillessen genomen en onze eerste aankoop was een klein Kolibrie zeilbootje. Dat werd geen succes. Ik ben meer een mooi weer met niet al teveel wind-type en bij hem kon het niet hard genoeg waaien. Toch maar overgestapt op een sloep, waar we geen spijt van hebben gehad. Ik heb helaas nooit goed geleerd hoe je netjes knopen moet leggen. Mijn man noemt het gebrek aan interesse. Zou zo maar kunnen.
Minicursus vaarregels
Met deze zomerse dagen is het zeer fijn vertoeven op de Westeinderplassen. Er zijn weekenddagen bij dat zo’n beetje heel Aalsmeer op het water lijkt te zijn en dan is het behoorlijk druk op de kleine Poel, in de slootjes en op de Ringvaart. Dan hoor je rekening met elkaar te houden en daar gaat het helaas nog weleens mis. Er wordt veel te hard gevaren en voorrangsregels worden aan de laars gelapt. Mensen kennen de regels vaak niet goed en daar zit volgens mij ook het grote probleem. Als je de weg op gaat, ken je ook de regels. Het begint al op de basisschool met verkeerslessen en het fietsexamen. Ga je met de scooter, motor of auto dan moet je daar diploma’s voor halen. Maar ga je varen dan ben je niet verplicht om daar examen of wat dan ook voor te doen. iedereen mag een boot besturen vanaf een bepaalde leeftijd. Ja, je hebt het vaarbewijs, maar dat is alleen voor boten groter dan 15 meter of boten die sneller gaan dan 20 kilometer per uur. Maar als je vol gas gaat zit je hier al gauw aan bij de meeste boten. Frappant vind ik overigens wel dat je pas vanaf je 18e je vaarbewijs kunt bemachtigen. Je mag al wel eerder je diploma halen, maar het is nog niet geldig. Was er maar iets van een verplichte minicursus ofzo, al was het maar online, voor iedereen die een boot bestuurt. Met een paar basisregels die iedereen zou moeten weten. Wat betekenen sommige borden bijvoorbeeld? Of wie heeft wanneer voorrang? Wist je dat een zeilboot in principe altijd voorrang heeft? Het zou een hoop frustratie minder opleveren lijkt me.
Vooral de jeugd in de bekende rubberbootjes scheurt vaak snel voorbij. Ik vraag me regelmatig af of de bestuurder oud genoeg is voor zo’n type boot met soms een veel te zware motor. Vooral in de smalle slootjes kan het gevaarlijk zijn. Daar zwemmen regelmatig mensen bij de eilandjes. Ik begrijp die jeugd heus wel hoor, mijn eigen dochter heeft ook zo’n bootje en vindt het maar wat leuk om in plané te varen. Hopelijk alleen waar het mogelijk is en niet in de drukte. Voordeel is overigens wel dat haar bootje dan geen golven maakt, want ze glijdt dan als het ware over de golven heen. Geen grote golven die de oevers kunnen beschadigen of waarvan andere boten last hebben. Maar mocht ze toch een keertje aangehouden worden voor te hard varen, dan hoop ik dat ze daarvan leert.
Toiletjuffrouw bij Blauwe Beugel?
Een andere grote ergernis op de Westeinder is de geluidsoverlast. Moet je voor evenementen ingewikkelde procedures doorlopen voor het verkrijgen van een vergunning, voor muziek op de eilanden of op de boot lijken er geen regels. En omdat geluid erg draagt over het water hebben veel omwonenden of rustzoekers op de plassen er last van. Van mij mogen ze dit harder aanpakken. Ik hoorde dat dit ook een groot probleem aan het worden is in de Amsterdamse grachten. Gezellig een muziekje aan boord moet kunnen, maar waarom moet dat dan zo hard? Zelfs hier in Kudelstaart horen wij ’s avonds nog weleens muziek vanaf het water. En wij wonen echt niet dicht bij de Westeinder.
Maar varen blijft fantastisch om te doen, ondanks de irritaties die we soms hebben door anderen op het water. Onlangs zijn we naar Vinkeveen gevaren, wat een leuke vaartocht was. Heen via Amsterdam en Ouderkerk en terug via Wilnis en Mijdrecht. Het viel me wel op dat ze het daar in Vinkeveen goed voor elkaar hebben voor de watersporter. Zo zijn er bijvoorbeeld toiletten op de openbare eilanden. Misschien ook een idee voor in Aalsmeer, want waar moet je in hemelsnaam naar het toilet als je een dagje gaat varen hier? De Poel biedt uitkomst maar niet voor alles…. Mag je zomaar van de voorzieningen gebruik maken van de passantenhaven op het Praamplein? Ik heb geen idee, kon het nergens vinden. Of zouden ze er rekening mee gehouden hebben bij de nieuwe plannen voor de Blauwe Beugel? Zou wel een idee zijn voor drukke dagen. Zet er een toiletjuffrouw bij (sorry, geen erg geëmancipeerde opmerking) en laat iedereen minimaal een euro betalen. Zou het werken?
Ilse Zethof is communicatieadviseur, tekstschrijfster en één van de oprichters van Aalsmeer Vandaag. Vanuit Brabant door de liefde in Kudelstaart beland en ingeburgerd. Eigen bureau. Sociaal en open type met zwak voor kinderen en gehandicapten. Doet veel vrijwilligerswerk.