Vallende blaadjes

Een column over iets wat ons bezig houdt. Er wordt in ieder geval veelvuldig over gepraat en bijna dagelijks komt het onderwerp voorbij. Nee, het gaat niet over Bram Heijstek, Jeroen Nobel, B&W of de Lidl, maar gewoon, lekker simpel, over het weer. Of eigenlijk de herfst en wat daarmee te maken heeft. Die andere onderwerpen mogen andere columnisten aanroeren van mij. Op mijn verhaaltje deze keer verwacht ik ook geen scherpe of complimenteuze reacties.

Sommigen hebben er een hekel aan en anderen vinden dit het mooiste seizoen van het jaar. En met het prachtige weer van de laatste dagen is het echt een feestje om naar buiten te gaan. Al die mooie kleuren; oranje, rood, bruin en geel. Als ik met de hond wandel baan ik door een bed van al die gevallen blaadjes op de voetpaden. Ieder jaar weer een bijzonder fenomeen. Zeker als er ook nog in de schemer een egeltje tussendoor scharrelt!

Verstopte verrassing
Je moet trouwens wel een beetje uitkijken dat je niet onderuit gaat als de blaadjes nat zijn en het glad is. En je hebt geen idee wat er onder die blaadjes ligt… hondenpoep bijvoorbeeld. Want bij ons in de buurt zijn er helaas ook honden die het blijkbaar een genot vinden om midden op het pad hun behoefte te doen. Kan gebeuren, heeft mijn hond ook sporadisch last van bij hoge nood. Maar dan zou je toch denken dat het baasje dit netjes opruimt. Helaas, dat gebeurt dus niet altijd. Die hebben het soms niet eens door, want of hun hond loopt los en zij zijn al meters vooruit of ze zijn druk op hun telefoon en letten totaal niet op.

Helaas zijn er ook van die leuke mensen die gezellig de andere kant op kijken en daarna gewoon doorlopen. En dan ligt zo’n stinkend hoopje stront midden op het pad en in dit seizoen verstopt onder blaadjes. Minder erg, maar ook irritant voor mij als nette hondenbezitter, is dat ook het gras vol ligt met blaadjes. Als onze hond daar poept moet ik goed opletten waar ze gaat zitten, want veel blaadjes hebben precies dezelfde kleur als… u raadt het al. Ik moet regelmatig door mijn knieën om op zoek te gaan, zeker als het donker is. Als het met het oog niet lukt, dan maar met de neus. Werklui van de gemeente die gisteren het gras aan het maaien waren hadden een pleziertje, want die zagen me bezig.

Schimmelende pompoenen
Maar terug naar de herfst. Je hebt natuurlijk altijd mensen die zeuren over al die blaadjes op de weg. Om nog maar te zwijgen over de vertragingen bij de NS, die door blaadjes op het spoor ongetwijfeld weer komen. Of mensen die depressief worden van al dat vallende blad. Maar probeer er ook van te genieten en verwonder je over al die mooie kleuren die ons land opfleuren. Ik ben eerlijk gezegd een lentemens, maar zolang de aangename temperaturen blijven en de regen uit blijft, hoor je mij niet klagen. En anders maak ik het gewoon binnen gezellig. De kinderen vinden het altijd fantastisch om het huis op de leuken met herfstrommeltjes, zoals pompoenen. Al gaan die binnen wel snel schimmelen, maar dat is weer een ander verhaal.

Deze periode is natuurlijk ook in trek bij liefhebbers van Halloween. Het populaire feest wordt uitgebreid gevierd in de Verenigde Staten, maar het waait steeds meer over richting Nederland. Op basisscholen zie je het terugkomen in de knutselwerkjes en er zijn allerlei activiteiten. Vorige week in Aalsmeer Centrum werd er een pompoenenspeurtocht georganiseerd waarbij er verschillende jonge heksjes en duiveltjes door het dorp speurden. Zo zijn er vandaag Halloween- en winterse activiteiten op het Poldermeesterplein, vanavond is er een Halloween-disco in zwembad De Waterlelie en een Halloween-dinnershow in Studio’s Aalsmeer en volgende week een Halloween-disco in de Proosdijhal. Mijn kinderen houden er wel van. Hier zijn de heksenjurkjes en griezelaccessoires ook weer onder het stof vandaan gehaald. 

Ilse Zethof is communicatieadviseur, tekstschrijfster en één van de makers van Aalsmeer Vandaag. Vanuit Brabant door de liefde in Kudelstaart beland en ingeburgerd. Eigen bureau. Schreef voor Nieuwe Meerbode. Sociaal en open type met zwak voor kinderen en gehandicapten. Doet veel vrijwilligerswerk, zoals de communicatie voor de Ride for the Roses en Stichting Dag van je Leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin