Plaatje

Pennenstreek 294. Soms is het even nodig om een stapje naar achter te doen en een bepaalde situatie eens van een afstand te bekijken. ‘Het grotere plaatje’ zien, is niet altijd even gemakkelijk. Vaak vernauwt een discussie zich tot een deel van het probleem.

Bij de Centrumvisie gaat het inmiddels over de plaats van Flora, het standbeeld op het Raadhuisplein. Maar de kernproblemen raken buiten beeld: de Centrumvisie is te beperkt in omvang: de Studio’s en het Drie Kolommenplein zouden erbij moeten worden betrokken; de Centrumvisie beperkt de toegankelijkheid door een merkwaardige Raadhuispleinrotonde en afsluiting van de Punterweg, en houdt onvoldoende rekening met de bereikbaarheid vanaf het water. (Flora kan op een beeldbepalende entree van Aalsmeer worden geplaatst – waarom niet op de plek waar het Shell-pompstation is verdwenen?)

De felle protesten tegen dreigende bomenkap bij de Burg. Kasteleinweg laten het hele groenplan buiten beschouwing dat in de reconstructie van de N196 – de ‘Tuinen van Aalsmeer’! – is opgenomen.

Bij de recordhitte ging het om het koelspuiten van de brug en het uitzetten van treinrails, terwijl wij met een groot klimaatprobleem zitten: de toename van energie in de atmosfeer – fellere buien etc. Wat wij kunnen doen in de openbare ruimte is: waar ‘verstening’ (woningbouw, verdozing, asfaltering, betegeling) optreedt, er ‘vergroening’ tegenover stellen: aanplant van parken, groenstroken, de verstenen van tuinen tegengaan. Plus een betere afvoer van regenwater.

Ons gemeentebestuur heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom is het gemeentehuis ‘duurzaam’ gemaakt. Voor de vijfenhalf miljoen euro. Voor dat bedrag had men zeker zevenhonderd woningen van zonnepanelen kunnen voorzien. Was wel wat duurzamer geweest.

Bij het boerkaverbod denkt niemand meer aan de sinds 2005 ingevoerde identificatieplicht – die dat verbod overbodig maakt.

Het ‘grotere plaatje’: doe af en toe eens een stap achteruit om te zien waar het echt om gaat.

 
Links:
 
Tekst: Pierre Tuning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin