Pierre’s Pennenstreken: ‘Heimwee’

Heimwee naar Koningsdag… (foto archief AV)

Pennenstreek 333. Je mist pas wat je mist, als je het mist. Het is fijn om in de buurt van Amsterdam te wonen, omdat je er wanneer je maar wilt, naartoe kan. Doorzakken in Amsterdamse kroegen, naar de bioscoop, naar het Concertgebouw, de Stadsschouwburg, de Kleine Komedie, het Rijksmuseum, het Stedelijk, het Van Gogh… Misschien ga je er nooit heen, maar de mogelijkheid is er. Dat is voor veel Aalsmeerders genoeg.

Was… ‘Was’ is verleden tijd.
In Amstelveen naar de schouwburg, de bioscoop, het Cobra Museum, Jan (van der Togt)… In Aalsmeer naar het café voor drank en muziek, voorstellingen en exposities in De Oude Veiling, cabaret en jazz in Bacchus, baanbrekende kunst in Het Oude Raadhuis, naar je vertrouwde (sport-)vereniging: ‘de handbal’, ‘de voetbal’, de sportschool… de kerk… De Kunstroute, de Feestweek, de Pramenrace, het Jazzweekend op de Nieuwe Meer… Misschien ging je er nooit heen, maar de mogelijkheid was er. Dat was voor veel Aalsmeerders genoeg.

Onbekend
‘Wat is heimwee?’ Het Gezondheidsplein zegt er dit over: ‘Heimwee is een sterk verlangen naar huis. Je kunt letterlijk ziek worden van heimwee. Je denkt alleen nog maar aan thuis en verheerlijkt de thuissituatie. Bij kinderen komt heimwee vaker voor, maar ook volwassenen kunnen last krijgen van heimwee. Heimwee komt vooral voor als je op een onbekende plek bent, bijvoorbeeld op vakantie. Je kunt heimwee krijgen naar personen, je eigen stad of land of naar andere tijden (nostalgie).’

Heimwee naar personen, je eigen stad of land, of naar andere tijden… Nu alles anders is geworden, leven wij in vervreemde werkelijkheid. Geen hand geven, niet kussen, niet omhelzen, zelfs geen arm om je schouder of ‘een aai over je bolletje’. Wie mist dat niet? Behoefte aan fysieke contacten wordt met een splinternieuw modewoord ‘huidhonger’ genoemd. Maar het is beter om te spreken van een nieuw soort heimwee: ‘huidwee’.

Tekst Pierre Tuning

 

 

Lees vorig bericht

Veel vlagvertoon tijdens Koningsdag

Lees volgend bericht

Oranjegekte…


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *