Pierre’s Pennenstreken: ‘Buitenlucht’

Wandelaars in het Seringenpark

Pennenstreek 337. Wat wordt alles groen, om ons heen! Wij verliezen veel – soms letterlijk geld, werk, bewegingsvrijheid, sociale (groeps-)contacten, feesten, alle mogelijke bijeenkomsten – maar waar de mens wordt beperkt, krijgt de natuur de ruimte. Er komt bij iedereen meer aandacht voor de directe leefomgeving.

Overal zie – en hoor! – je mensen, druk bezig met hun huis en tuin (meestal met beplanting, maar soms helaas nog met bestrating). Je ziet mensen fietsen en langs de straat wandelen, van wie je zeker weet dat ze anders binnen zouden zitten – of in hun auto. Het culturele leed – geen concerten, muziekfestivals, toneelvoorstellingen, musicals etc. – wordt verzacht door genietingen in de buitenlucht. Wat moet je anders?

Parken
Bijgevolg – elk nadeel heeft zijn voordeel – is er plotseling veel meer aandacht voor ‘openbaar groen’ – en ‘blauw’: parken, bomen, beplanting, waterrecreatie. In Aalsmeer is het Hornmeerpark net op tijd klaar, tot tevredenheid van de bewoners. Jammer dat de bomen langs de Roerdomplaan zullen sneuvelen; zij zullen plaats maken voor (zorg-)flats – maar ook die zijn nodig. Hopelijk dat voor elke omgehakte boom een nieuwe wordt geplant. En liefst meer. Datzelfde geldt voor de bomen langs de N198, waar een fietspad komt.

Met het Seringenpark is iets bijzonders aan de hand. Een werkgroep heeft het beheer en onderhoud van ‘hun’ park van de gemeente overgenomen. Zij hadden de gemeente hiervoor uitgedaagd met behulp van ‘Right to challenge’: het recht dat inwoners hebben om hun overheid uit te dagen een klus tegen dezelfde vergoeding beter te doen. Het zou mooi zijn als de Hornmeerbewoners zich ook op die manier met ‘hun’ park zouden bemoeien. En voor het Plan Waterfront lijkt het zonder meer noodzakelijk, anders wordt het er een nog grotere rotzooi dan het nu al op het Surfeiland is.

Voetpaden
Onze overheid had altijd veel meer aandacht voor fietspaden gehad dan voor voetpaden. Zo is het prachtige voetpad van de Lambrechtskade, dwars door de Loosdrechtse Passen (tussen de Wijde Blik en de Loenderveense Plas) vervangen door een fietspad. En in Aalsmeer waren er plannen om op de Hoge Dijk een fietspad te maken. Dat is gelukkig nooit gebeurd.

Het Groene Lint wil via een andere wandelroute het Amsterdamse Bos met de Westeinderplassen verbinden: de herinrichting van de strook langs de Molensloot/Linnaeuslaan met paden en groenstroken, het dijklichaam van de Molenvliet met een voetgangersverbinding tussen de Molenvlietweg en het Seringenpark. Het fonds van Stichting Leefomgeving Schiphol heeft €625.000,- subsidie toegezegd. Misschien zit daar, in de huidige tijd, nog wat in kas…

Tekst Pierre Tuning, foto archief AV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin