Pierre’s Pennenstreken: ‘Trumpetgeschal’

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 362. In Amerika zal het Trumpetgeschal wat gedempter gaan klinken. Maar nu het bidden om Biden resultaat heeft gehad, kan niemand de Liedjeskist tevoorschijn halen om te zingen: ‘Langs berg en dal klinkt hoorngeschal / Met vollen zuiv’ren toon’. Niet in de VS, niet in de EU, niet in Nederland, niet in Aalsmeer.

De valse noten blijven doorklinken. Bij politici als Wilders en Baudet natuurlijk, die indertijd zo blij waren met Trump. Maar ook nog steeds blijven allerlei samenzweringstheorieën de ronde doen. Veel aanhangers van het Trumpisme zijn niet van het geloof af te brengen dat de wereld bestuurd wordt door een onzichtbare en invloedrijke elite van satanistisch pedofielen die een complot smeden tegen hun president. Zij hechten ook geloof aan de laatste(?) van zijn meer dan 15.000 leugens: dat zijn overwinning is gestolen omdat er fraude is gepleegd.

In tijden van crisis – de coronaepidemie, de ingestorte economie en de tegenstellingen tussen ‘zwart’ en ‘wit’, arm en rijk – neigen veel mensen tot complot-denken. Bij een vriendin van ons plofte onlangs een blaadje in de bus, dat Gezond Verstand heet. ‘Oplage: 1 miljoen exemplaren – normale prijs € 3,60, nu aangeboden’. Bijna alle complottheorieën komen langs: Wat de gevestigde media doen, blokkeert verstand en berooft je van kennis – Dit is Nederland niet, dit is een land met een regering die voortdurend angst en paniek zaait en de burgers vernedert met voorschriften – De bewering dat de mens door uitstoot van CO2 het klimaat beïnvloedt, is niet waar, het komt van gecorrumpeerde wetenschap met een politiek doel – Een wereldelite van technocraten is bezig om iedereen een digitale identiteit te geven die de burgerlijke vrijheden aantast – De overheid bevoorrecht grote bedrijven om kaalslag te plegen onder kleinere ondernemingen – Het covid-19-virus is niet erg gevaarlijk, daarom worden onverantwoordelijke maatregelen getroffen – De coronacrisis is een kunstmatige pandemie gefabriceerd met frauduleuze middelen – Het financieel systeem hapert en geforceerde vergroening leidt tot schaamteloze belangenverstrengeling – Provocaties van de NAVO maken Rusland ongerust over een mogelijke militaire botsing met de VS – De vergiftíging van Navalny is een sluipmoordfantasie. En dan komt het klapstuk: ‘Normale herverkiezing van Trump onmogelijk gemaakt’.

Tja, wat is een ‘normale herverkiezing’? En… wat is ‘wetenschap’? Microbioloog Rosanne Hertzberger formuleerde het zo: ‘Ik had zelf echt vier jaar de tijd nodig om de edele kunst van het experimenteren onder de knie te krijgen. Alleen al het formuleren van een vraag die je kunt beantwoorden met een proef. Die proef vervolgens zo uitvoeren dat je er echt wat wijzer van wordt, de juiste controles inbouwen, en vervolgens het verhaal achter jouw data leren begrijpen en leren vertellen.’

Daar kunnen de 17 miljoen virologen in Nederland het mee doen.

Foto Arjen Vos

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel