Pierre’s Pennenstreken: ‘Troost’

Door Pierre Tuning. Pennenstreek 354. ‘Ik was voor het eerst weer in het Concertgebouw en toen het orkest ging stemmen, werd ik al ontroerd,’ zei Ruurd van der Weg van SCAU. Dat werd heel goed begrepen door het ver uiteen zittende publiek in De Schutse. De grote zaal van het Uithoornse kerkgebouw biedt ‘normaal’ plaats aan maximaal 320 mensen, nu zaten er hooguit 60… Het eerste klassieke concert was daar weer mogelijk: ‘Beethoven in kilt’. Bariton Maarten Koningsberger zong met ‘The Atlantic Trio’ Schotse en Ierse volksliederen, door Beethoven op muziek gezet voor begeleiding met een pianotrio. Wat stonden ze na hun optreden te stralen toen wij – voorzichtig, op afstand! – naar de uitgang liepen en hun onze dankbetuiging toeriepen.

Wat mis je het meest, in deze tijd? Brood of… spelen? Brood hebben de meeste mensen wel – hoewel de voedselbanken soms de vraag bijna niet aankunnen. Maar in de tweede plaats komen de spelen. Die voor iedereen een andere betekenis hebben. Net als het woord ‘cultuur’. Met een kleine letter betekent het meestal volkscultuur: evenementen, festivals, ‘lichte muziek’, de Feestweek, de Pramenrace… (Het gerucht gaat dat er dit weekend een illegale pramenrace is georganiseerd; en zo hoort het ook: stiekem, zonder vergunning, zonder medewerking – laat staan deelneming – van de autoriteiten. En dus gelukkig ook zonder pokkenherrie…)

Cultuur met een hoofdletter betekent meestal: beeldende kunst, literatuur, poëzie, ‘klassieke muziek’, jazz en/of ‘cross-over’, geproduceerd door (meestal) professionele auteurs, kunstenaars en musici. Juist die ‘beroeps’ missen hun optredens en concerten (en dus hun inkomen!). En ‘hun’ publiek mist hen!

mondjesmaat
Nu wordt wat voor veel mensen onmisbaar was, weer mondjesmaat mogelijk. Zie de concerten van SCAU in Uithoorn. Maar laten we vooral de culturele activiteiten in Aalsmeer niet vergeten: het Flower Art Museum met een nieuwe tentoonstelling, net als in Het Oude Raadhuis; Amazing Amateurs in de etalages ‘op Dorp’, de Gedichtentuin op het Boomkwekerskerkhof, voorstellingen in de Oude Veiling, Bacchus coronaproof verbouwd voor film, pop- en rockmuziek – en voor cabaret en jazz van KCA

Lees de aankondigingen in de sociale media – of, heel ouderwets in de ‘gewone’ pers. Op het gebied van kunst en cultuur blijkt steeds meer hoe kunstenaars en publiek elkaar nodig hebben. En hoe zij beiden, na maanden afkicken (oftewel ‘lockdown’) ongelooflijk genieten. Daar moet je wel wat voor over hebben. Geld natuurlijk (er is behoefte aan ‘een gulle hand’) – maar ook voorzichtigheid. Hoed u voor ‘de tweede golf’!

Foto archief AV

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel