Pierre’s Pennenstreken: ‘Grensoverschrijdend’

Splendor Muzikanten

(Door: Pierre Tuning) Pennenstreek 430. Na twee dagen zappend langs alle nieuwskanalen de misdadige Russische aanval op Oekraïne te hebben meebeleefd, zoeken wij vrijdagavond 25 februari 2022 de troost van muziek in Splendor, Amsterdam. Want het kan weer, bij elkaar in de zaal, geen beperkingen voor de horeca en de cultuur.

Het is wel nog even reizen met een mondkapje: bus 340 brengt je in tien minuten naar Treinstation Hoofddorp, waar vanaf Spoor 3 de NS Sprinter je in elf minuten naar Metrostation Amsterdam vervoert, snel overstappen naar GVB Metro 51, die er twaalf minuten over doet om naar Metrostation Waterlooplein te komen, vlakbij het muziekcentrum Splendor. Binnen een uur ben je er! Daar ontvangt pianist en wereldreiziger Mike del Ferro vijf andere Splendormuzikanten – een hoogst uitzonderlijke, je kunt wel zeggen ‘grensoverschrijdende’, combinatie:

  • gitarist Marnix Dorrestein (‘Van 2013 tot 2017 deed hij solo zijn elektropopproject IX. Daarin speelde hij met synthesizers en drumcomputers en experimenteerde met diverse muzieksoorten, van muziek uit de jaren zestig tot Afrikaanse en psychedelische muziek’);
  • de Engelse fluitiste Sarah Jeffery (‘Werkte onder meer met Nieuw Ensemble, Zuidelijk Toneel, Stargaze orkest, Amsterdam Cello Octet, de Veenfabriek, Resonate Productions, Atlas Ensemble en White Noise Orchestra’);
  • de Nabisch-Belgische singer-songwriter Shishani (‘Combineert de traditionele muziek uit Namibië met soul en jazz’);
  • de Canadese tubaspeler Dave Kutz (‘Kwam in 2002 naar Nederland vanwege een betrekking bij het Radio Symfonie Orkest. Sindsdien heeft hij in vrijwel ieder belangrijk muziekgezelschap in zijn nieuwe thuisland opgetreden’); en
  • de percussionist Peter Prommel (‘Artistiek leider/dirigent van het slagwerkensemble van het Conservatorium van Amsterdam.’).

Het muzikale avontuur is door een livestream geregistreerd en is nog steeds te zien. Na afloop spreken wij Mike del Ferro om hem te zeggen dat het concert ons erg blij heeft gemaakt: “Wij hebben een uur lang niet aan de oorlog gedacht!”

Mike del Ferro

“Ja,” zegt Mike (hij laat een vloek horen waarvan Marijke het liever niet heeft dat ik hem opschrijf) “Ik heb in Oekraïne gespeeld. Zulke lieve mensen, zo gastvrij… Met een paar heel goeie muzikanten… Die leggen nu hun instrument weg om een geweer te pakken… Afschuwelijk!”

Onvoorstelbaar
Wij komen thuis en kijken weer naar de bloedige, meest ‘grensoverschrijdende’ misdaad die je je in deze tijd kunt voorstellen: het Russische leger dat Kiev bombardeert om de democratisch gekozen regering uit te schakelen – oftewel te vermoorden. Eigenlijk kan je je dat in deze tijd helemáál níét voorstellen. Er ligt net een boekje van mij in de winkel met de ironische titel: Don Quichot in Aalsmeer. Met de verzamelde columns (‘Pennenstreken’) die ik in de afgelopen drie jaar heb geschreven, meende ik verslag te hebben gedaan van: ‘de grootste serie crises die de naoorlogse generaties hebben meegemaakt’.

Maar het kan altijd erger. Veel erger.

(Foto’s PT) Pierre Tuning is journalist. Vele jaren redacteur bij het NOS Journaal. Was gerespecteerd raadslid van D66, later PACT, inmiddels geen raadslid meer maar lijstduwer van D66. Liefhebber van jazz, steekt dat niet onder stoelen of banken.

Lees vorig bericht

Opeens toont Van Rijn openlijk twijfels over ‘de knip’

Lees volgend bericht

Daniël Giacon opnieuw naar hoofdtoernooi op wereldbeker


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *