Over de schutting: burgerinitiatief

Onze Aalsmeerse gemeenteraad heeft twee burgerinitiatieven op de agenda geplaatst tijdens de vergadering op 4 oktober. Over ‘De Oude Veiling’ en een ‘Fietsvrije Zijdstraat’. Prima, maar de indieners gooien daarmee hun problemen wel erg gemakkelijk over de schutting in de tuin van het college van B&W.

Daar waar burgers voor een zaak in het geweer komen, juich ik dat toe, dat vooropgesteld. Maar een burgerinitiatief is wel een hele makkelijke methode om een probleem aan te kaarten, daarover veel opwinding te veroorzaken en vervolgens – zoals in deze gevallen – de plaatselijke overheid ermee op te zadelen. Tenminste, zoals de indieners van de twee burgerinitiatieven hun zaak afgelopen donderdag hebben bepleit.

Fietsvrije Zijdstraat
“Ik doe dit uit maatschappelijke betrokkenheid,” zei Gerard Zeelen, duo-indiener van het initiatief om te komen tot een fietsvrije Zijdstraat. “Maar we kaarten alleen het probleem aan, meer niet,” zei zijn collega Jan Kwak daaraan voorafgaand tijdens hun toelichting voor de gemeenteraad. Dat vind ik jammer, want het lijkt mij beter dat, wanneer je iets wilt bewerkstelligen, je ook de dialoog aangaat met de andere partijen.

Initiatief betekent volgens de Dikke Van Dale dat je iets op gang brengt. Maar als je dat als burger doet, dan doe je dat omdat je deel uitmaakt van een gemeenschap. En dan stopt het wat mij betreft niet met het ophalen van handtekeningen en het voorlezen van een verklaring. Aan de bak dus heren, samen met fietsers, de ondernemers van de Zijdstraat en de gemeente. En niet achterover gaan zitten!

De Oude Veiling
Dit vooropgesteld: ik waardeer dat Leo van Erp het café De Oude Veiling op de kaart wil zetten. Ik vind het ook een leuk café, fraai opnieuw ingericht, met oog voor de historische ontwikkelingen. Ik kom er dus graag, net als in The Beach, door Ruud Vismans succesvol getransformeerd van de voormalige veiling Bloemenlust tot ‘Event Centre’. En zo zijn er nog meer etablissementen die Aalsmeer en Kudelstaart verrijken.

Maar waarom moet de gemeente de exploitant van De Oude Veiling helpen bij de zoektocht naar een gezonde exploitatie? Het is een gemeentelijk monument, dat wel. Al wist woordvoerder Jan Daalman, die bij de gemeenteraad wel een beschermde status bepleitte, dit niet eens. En Jan, begrijp me goed, ik waardeer je pogingen De Oude Veiling als cultureel erfgoed voor Aalsmeer te behouden. Maar ik schrok van je onderbouwing. En van wat je ons voorspiegelde. En van het perspectief dat je de gemeenteraad en de dit keer bijna volle publieke tribune schetste.

En ik schrok van de gemeenteraad. Natuurlijk heeft iedereen sympathie voor De Oude Veiling, ik ook. Ruud Vismans die ik afgelopen donderdag sprak overigens ook. Maar we kennen de problemen met de exploitatie van De Oude Veiling al vanaf dit voorjaar, toen blijkbaar de markt voor zaalverhuur in Aalsmeer is ingestort.

Een reddingsplan is er echter nog niet. Toen de toren van de katholieke kerk in Kudelstaart op instorten stond, was er binnen een paar weken een reddingsplan en binnen no time een bedrag opgehaald dat meer dan genoeg was voor een fantastische renovatie. En ik ken in dezelfde contreien een restaurant met historische betekenis, dat is gered door vrienden. 

Gemeentelijk bordje
Met het burgerinitiatief De Oude Veiling wordt een exploitatieprobleem op het bordje gelegd van de gemeente en de gemeenteraad is daarmee akkoord gegaan. Terecht wees voorzitter Theo van Eijk erop dat het ging om het burgerinitiatief. De complete gemeenteraad, coalitiepartijen en oppositie, zijn gezwicht voor de lobbypoging om De Oude Veiling te behouden. Zogenaamd vanwege de cultuurhistorische betekenis en zogenaamd vanwege de sociale functie als zalenverhuurder.

Maar de lobby heeft wel een hoog AB-gehalte (AB staat voor Aalsmeerse Belangen, een van de politieke partijen in ons dorp). Ik vraag mij af welk Aalsmeers belang daarbij is gediend. Bij burgerinitiatieven gaat het om algemene belangen, dus ook algemene Aalsmeerse belangen. En ik ken inmiddels vele cafés, zalenverhuurders, dorpshuizen en patatkramen die ook wel willen profiteren van de steun van de gemeente…

Ons volgende feestje vieren we graag in De Oude Veiling. Maar alleen als dit etablissement op een gezonde manier concurreert. Dus het kan net zo goed in The Beach of Kempers Roef of Het Wapen van Aalsmeer of… noem maar op: hopelijk bestaan ze dan allemaal nog. Florerend en wel.

Hermen de Graaf

PS. Deze column zou eigenlijk over zoenen gaan, op verzoek van Peter Lentjes, de onvolprezen secretaris van RKDES, die hierom verzocht bij de afscheidsreceptie van Pieter Litjens. Maar de actualiteit wint… in de hoop op verzoening van de gemeenteraad met gezond verstand. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin