Open het dorp

Pennenstreek 291. Eigenlijk is elke Pennenstreek een Zienswijze, maar deze is officieel en heeft betrekking op de Centrumvisie. Hij heeft de beladen titel ‘Open het Dorp’ gekregen, omdat de toegankelijkheid van het oude Dorpscentrum wordt bedreigd.

Kijk naar de functie van het Praamplein. Nergens in Nederland is het parkeerterrein achter de belangrijkste winkelstraat gesitueerd. Maar in Aalsmeer is dat wel zo – en daar zullen we mee moeten leven. Het voortbestaan van de winkels in de Zijdstraat staat of valt met de bereikbaarheid van het Praamplein.

 

Hoe wordt het Praamplein volgens de Centrumvisie bereikt? Komende vanaf de Stationsweg slaan wij rechtsaf (uitkijken: zebrapad!) vóór de winkels langs het Raadhuisplein op, vóór het gemeentehuis langs, linksaf de Van Cleeffkade op naar de Uiterweg en het Praamplein. Kennelijk moet, om Lidl te bereiken, ook een rondje Raadhuisplein worden gemaakt. En hoe dat met fietsers gaat, wordt buiten beschouwing gelaten…

Nu is het Praamplein nog bereikbaar via de Marktstraat-Weteringstraat-Punterstraat, maar in de plannen wordt de Punterstraat afgesloten. Dat betekent dat van de drie toegangswegen naar het Praamplein er twee overblijven: de Uiterweg en de Dorpsstraat.

De verkeersrichting tussen Raadhuisplein en Drie Kolommenplein is ook verkeerd-om. Er zou wat voor te zeggen zijn om patiënten voor het medisch centrum die op het Drie Kolommenplein geen parkeerplaats vinden, een uitweg naar het Raadhuisplein te bieden. Die wordt nu onmogelijk gemaakt.

Als de ‘ophaalbrug’ (nog nooit opgehaald) verplaatst wordt, bouw hem dan tegenover de Gedempte Sloot. En Flora… ach, zet haar tronende in de midden van de rotonde Van Cleeffkade/Burgemeester Kasteleinweg/Oosteinderweg: een mooie binnenkomer op het hoogste punt van ons ‘Bloemendorp’. 

Winkeliers en bewoners zijn blij ‘dat er wat aan het Dorp wordt gedaan’. Men realiseert zich kennelijk niet dat op deze manier het oude dorpscentrum steeds meer in zichzelf gekeerd raakt.

Toegankelijkheid betekent: (1) een tweebaansweg direct van de Stationsweg naar de Uiterweg (de kruising met de Van Cleeffkade opgeheven door een (voetgangers)stukje af te sluiten), (2) een tweebaansweg – de ‘Drie-Kolommenpassage’ en de ‘Raadhuispassage’ – naar de Van Cleeffkade/Marktstraat, (3) de Punterstraat openhouden en (4) de doorsteekjes van het Praamplein naar de Zijdstraat koesteren (niet alleen het Molenplein, maar ook de ‘poort’ van Kreike!).

Alleen toegankelijkheid kan het dorpscentrum redden. 

Tekst Pierre Tuning

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin