Onze nieuwe burgervader

Na vijf jaar is het genoeg geweest. Pieter Litjens neemt afscheid van de gemeente Aalsmeer. De plicht roept in Den Haag. Hij wordt lid van de Tweede Kamer. En dan kan het snel gaan. Op stel en sprong moet dan een nieuwe burgervader worden gevonden en die is er dan ook gekomen. Theo van Eijk. Voormalig burgervader van Medemblik. Vooralsnog is hij de waarnemend burgemeester van Aalsmeer.

Ik heb even de vrijheid genomen om onze nieuwe burgemeester te googelen. Wie geven wij eigenlijk de sleutels van onze mooie gemeente in handen? Een gelouterd politicus is het eerste wat ik opmerk. “Van buiten ben ik een VVD’er, ik adem als een socialist en ik ben CDA’er,” aldus van Eijk zelf. Een kameleon dus, gepokt en gemazeld door de politiek. Maar dat moet je ook zijn als je de eerste burger bent.

In juni 2011 werd hij na vijf jaar trouwe dienst als burgermeester niet opnieuw gekozen in de nieuw gevormde gemeente Medemblik-Andijk-Wervershoof. Hij moest het veld ruimen voor Frank Streng, die daarvoor wethouder was in Middelburg. Dat afscheid heeft pijn gedaan getuige het interview van RTV N-H. Waarom zou je een ervaren burgervader die het reilen en zeilen van een gemeente zo goed kent pardoes naar huis sturen? Dat geeft toch te denken, of ben ik nu wat al te argwanend? Een half jaar later werd hij waarnemend burgemeester van de gemeente Hollands Kroon. Ook daar werd hij bedankt voor bewezen diensten toen ze een ‘echte’ burgemeester hadden gevonden. En dan is er nog het zure stukje in het Wieringer Nieuws over het afscheid van Theo van Eijk in Hollands Kroon, dat volgens één van de genodigden financieel een flinke aderlating voor de gemeente betekende. En dat in deze tijd van draconische bezuinigingen. Azijnpissers zijn er overal zullen we maar denken. En het is met burgemeesters net als met het koningshuis. Dat kost nu eenmaal geld. Waar betalen we anders belasting voor? Verder kom ik niets dan lovende woorden tegen over de periode dat hij heeft gediend in Medemblik en Hollands Kroon. Er is zelfs een compilatie te vinden van zijn afscheid in Medemblik. Een beter bestuurder hadden ze daar niet gehad(!)

Hoe zit dat eigenlijk met al die burgemeesters? Ik constateer dat er een overschot is van burgervaders. Immers, er wordt wat afgefuseerd in gemeenteland. Alle kleine gemeenten klonteren samen en dan nemen er weer burgemeesters afscheid. Soms worden wethouders burgemeester zoals eerder genoemde Frank Streng. Concurrentie van onderaf. Daar kan geen natuurlijk verloop tegenop. De concurrentiestrijd moet moordend zijn. Dan kun je misschien nog aan de slag als waarnemend burgemeester met hoop op een vaste aanstelling. Een soort proeftijd. Als je niet voldoet zoeken we verder.

Het is een heel aantrekkelijke functie. En daar moet je wat voor over hebben. Theo van Eijk komt oorspronkelijk uit Rotterdam en verhuist dan naar Medemblik. En nu weer naar Aalsmeer. Alhoewel, hij is tijdelijk burgemeester en dan hoeft hij niet voor die korte periode in Aalsmeer te gaan wonen. Frank Streng gaat helemaal vanuit Middelburg naar Medemblik. Ook niet bepaald naast de deur. En iedere keer weer de verhuisdozen pakken. Hoe zou de partner van de burgemeester dat vinden? En zijn of haar kinderen? En is er nu helemaal niemand uit de gemeente zelf te vinden die deze functie, al dan niet tijdelijk, zou kunnen vervullen? Dan is er ook nog de politieke kleur die van belang kan zijn. Welke partij mag de burgemeester leveren? D66 pleit voor de gekozen burgemeester. Is iets voor te zeggen. Het is democratisch, scheelt een hoop geld en misschien ook wel hier en daar een huwelijk. Het neemt in ieder geval de schijn van vriendjespolitiek weg.

Hoe dan ook, Theo van Eijk zal vast een goede burgemeester zijn. Hij heeft veel ervaring en staat boven de partijen. Immers, hij ziet eruit als een VVD’er, ademt als een socialist en is van huis uit CDA. Veelzijdig en ervaren, een politiek dier. Kunnen we goed gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel