Oh wee OV

Pennenstreek 304. Het gaat toch niet door. De directe buslijn 342 naar Schiphol gaat in 2020 niet door het Dorp van Aalsmeer rijden. Op dinsdag 15 oktober besluit de Vervoerregio Amsterdam dat lijn 342 de oorspronkelijke route blijft rijden en lijn 198 nog niet wordt opgeheven. Het duurt langer om de busbaan door de N196 aan te leggen, want er zijn ‘lage concentraties PFOS en PFOA in de bodem van het hele werkgebied’ aangetroffen. Ook blijken de kosten voor Noord-Holland (het is een provinciale weg) flink op te lopen.
 
Dus gaat de reconstructie op een laag pitje en wordt lijn 342 niet omgelegd, maar blijft-ie slechts de bermhaltes Zwarteweg en Dorpsstraat bedienen. Kenmerkend voor de onwetendheid van de Vervoerregio is het handhaven van lijn 198 – terwijl lijn 340 naar Haarlem dezelfde aansluiting met lijn 342 biedt. Ook de website OV9292 heeft nog niet ontdekt dat je bij de bushalte Dorpsstraat kunt overstappen naar Schiphol.
 
Opmerkelijk is het verschil in opvatting over de Concessie 2018-2027 die Connexxion heeft verkregen. Connexxion zegt: ‘Elke woonplaats van meer dan 10.000 inwoners krijgt 24/7 een directe OV-verbinding met Schiphol. Elke halte binnen het hele gebied wordt met maximaal 1 overstap met de luchthaven verbonden.’ Maar bij Wikipediastaat: ‘Connexxion beloofde op elke kern met minimaal 10.000 inwoners een directe verbinding met Schiphol te geven.’
Kudelstaart is naar 9200 inwoners gegroeid en Oosteinde tot 9875; die zijn er bijna aan toe.
 
Er is nogal verschil tussen ‘woonplaats’ (gemeente?) en ‘kern’ (woonwijk?). En dat: ‘directe OV-verbinding’, blijkt met ‘maximaal 1 overstap’ toch niet zo ‘direct’. Bovendien valt er ’s nachts niet veel ‘24/7’ over te stappen!
 
De Vervoerregio vergadert dinsdagsavonds vanaf half zeven in de Stopera. Mooie tijd voor een ‘openbare vergadering’. Men hoopt kennelijk dat Aalsmeer dan aan het avondmaal zit. Er gaat toch bijna niemand met de bus.
 
Geen wonder.
 
Tekst: Pierre Tuning
 
Links:
 
Foto: passagiers wachtend op buslijn 357 bij de Schweitzerstraat  in Kudelstaart (foto archief AV). Illustratie: de rotonde en de busbaan bij de kruising Van Cleeffkade N196 (Vervoerregio)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin