Nieuws Over Aalsmeer, de stem van en voor Aalsmeer

Een column over Nieuws Over Aalsmeer op Nieuws Over Aalsmeer? Moet kunnen, denk ik. En dan ook een beetje over de initiatiefnemer Han Carpay. Moet ook kunnen, denk ik. Als columnist krijg je tenslotte wat meer vrijheid. 

Vraag je in Aalsmeer of ze Han Carpay kennen, dan krijg je meestal een bevestigend antwoord. Als Brabantse kende ik hem tot een paar jaar geleden echter niet. Hij kende mij blijkbaar wel van naam door mijn verhaaltjes in de Nieuwe Meerbode. Achteraf bleek dat ik zijn vrouw kende, die als logopediste mijn zoontje met Down Syndroom behandelde. Door mijn zoon kennen heel wat mensen ons trouwens, zeker hier in Kudelstaart. Vaak ben ik dan ook ‘de moeder van’, maar dat terzijde.

Waardering
Terug naar Han Carpay, die in de zomer van 2011 begon met zijn nieuwswebsite Nieuws Over Aalsmeer. Hij zocht toen columnisten en vroeg bekende en onbekende schrijvers uit Aalsmeer en Kudelstaart. Best vereerd was ik toen hij ook mij vroeg om columns voor zijn site te schrijven. Ik kan zijn eerste mail niet meer terugvinden, maar het kwam erop neer dat hij mijn stukjes las in de krant en dat hij mij leuk vond schrijven. En dat zei de zeer ervaren journalist tegen een beginnende tekstschrijfster. Dat vond ik fijn om te horen. We zijn nu alweer heel wat columns en ook ontmoetingen verder en ik heb veel waardering voor hem gekregen. Zeker ook door onze intensieve samenwerking aan de Aalsmeerse Dorpsglossy, waarbij ik veel van hem heb geleerd. Prettige persoon om mee samen te werken en het zou raar zijn om hem niet aardig te vinden. Althans, dat is mijn mening.

Maar dan de website Nieuws Over Aalsmeer. Knap staaltje vakmanschap en zeer gewaardeerd in het Aalsmeerse. Dat blijkt ook uit de vele Twitter-berichtjes van deze en gene. Waardering van iedereen die lokale politiek bedrijft of er in geïnteresseerd is. Hij houdt als kritische journalist het reilen en zeilen in Aalsmeer goed bij en is vaste gast tijdens de raadsvergaderingen. Zoals het een goede journalist betaamt, kan hij de vinger op de juiste plek leggen met perfecte bewoordingen.

Videojournaal
En nu kwamen hij en Ton Offerman deze week ook nog eens met een videoverslaggeving van de laatste raadsvergadering. RaadsNabeschouwing noemen ze het. Op deze manier brengen ze de lokale politiek nog dichter bij de Aalsmeerders. Han Carpay probeert steeds verschillende mensen voor de camera te krijgen. Leuk, want ook mensen uit het publiek worden gehoord. “Mensen die de vergadering kleur geven,” zegt hij zelf. Ik kan me niet voorstellen dat er personen zijn die er niet aan mee willen werken, want het is voor hen ook belangrijk dat hun stem gehoord wordt.

Het eerste videojournaal is een feit, want donderdag ging het live op de website. Het is een professioneel videoverslag geworden waarin verschillende mensen hun zegje doen over de besproken onderwerpen. Sommige geïnterviewden staan een beetje onwennig voor de camera, maar al met al moeten ze toch blij zijn met deze RaadsNabeschouwing. Misschien is een mediatraining voor wethouders en raadsleden een idee? Want met een foto in de krant is toch wel wat eenvoudiger dan voor een camera geïnterviewd worden door de kritische verslaggever.

Het videojournaal is overigens een extra service van Han Carpay, want geloof me, hij wordt er niet voor betaald en ontvangt ook geen subsidie van de gemeente. Zou toch eigenlijk wel een idee zijn, want hij is toch een soort spreekbuis van de gemeente richting de burgers. Maar Han is zeer bescheiden en die commercie eromheen vindt hij eigenlijk maar niets.

Zonder inkomsten geen bestaansrecht
Maar toch moet hij wel, want het is uiteraard van belang dat er inkomsten komen voor Nieuws Over Aalsmeer. Han mag dan wel een aardige man zijn, maar het is ook voor een deel zijn boterham. Zonder inkomsten heeft de website dus geen bestaansrecht, zo simpel is het. In deze tijden is het uiteraard moeilijk om adverteerders of iets dergelijks te vinden, maar kom op, Aalsmeer lijkt me toch gebaat bij een kritische journalistieke website die dagelijks nieuws brengt. Ik ben er dan zelf geen, maar Aalsmeerders lijken me een nuchter volkje, maar ze zijn zeker ook nieuwsgierig van aard.

Uit de statistieken die Han, betrouwbaar als hij is voor niemand verborgen houdt, blijkt dat de website goed bekeken wordt. Op topdagen zelfs meer dan 500 hits per dag en er zijn al meer dan 30.000 unieke bezoekers op de website geweest. Toch aardige cijfers, zeker ook van belang voor mogelijke adverteerders. De site is op verschillende manieren niet te vergelijken met de lokale kranten en wat mij betreft zouden ze prima naast elkaar kunnen bestaan. Zeker door de geweldige toevoeging van het videojournaal.

Dus hierbij een brutale oproep aan ondernemend Aalsmeer, de gemeente, maar eigenlijk ook aan alle Aalsmeerders die het belang inzien van deze nieuwswebsite: draag je steentje bij aan Nieuws Over Aalsmeer. Of dat nu is in commerciële vorm door te adverteren of Han op de hoogte te stellen van plaatselijk nieuws. Aalsmeer verdient Nieuws Over Aalsmeer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin