NEP

Pennenstreek 277. Toegegeven: het zag er heel vertrouwenwekkend uit. De zes fractieleiders bij de notaris, die het als vertrouwenscommissie zo goed met elkaar konden vinden, dat ze besloten tot de oprichting van een gezamenlijke politieke partij. Er werd zelfs een website geopend waar ‘via een count down straks de Nieuwe Energie Partij met zes zetels in de gemeenteraad zal zijn vertegenwoordigd’.

Als je dat leest, denk je eerst: natuurlijk, wij hebben met een harmonieus afspiegelingscollege de erfenis van de vorige vechtraad achter ons gelaten; het klimaat en duurzaamheid zijn belangrijke prioriteiten geworden, dus vandaar de naam: Nieuwe Energie Partij, die gaat voor samenwerking.

Maar dan ga je je toch even achter de oren krabben. Is dit geen kiezersbedrog – je partij verlaten en je zetel blijven innemen?

Dat hebben we al vaak beleefd. Wilders stapte uit de VVD en begon de PVV (nog steeds een partij met één lid). Rita Verdonk stapte ook uit de VVD en startte TON. Kuzu en Öztürk verlieten de PvdA en begonnen met DENK. FvD was een initiatief van bovenaf, zonder leden of afdelingen. In Aalsmeer werd AA opgericht terwijl AB nog niet ter ziele was.

Voor de oprichting van de plaatselijke partij PACT, was wel de instemming van PvdA, GroenLinks en D66 noodzakelijk.

Nu beginnen de echte vragen over ‘bestuurlijk Aalsmeer’… Hebben wij ooit iets gehoord van de zes deelnemende partijen over deze ‘nieuwe energiepartij’? De zes fractieleiders kunnen zoiets nooit zomaar op hun eigen houtje besluiten.

En wat is is de afkorting van Nieuwe Energie Partij? NEP! En wat zie je als je de website van nieuweenergiepartij.nl bezoekt?  Een ‘count down’ tot het oprichtingsmoment – dat moment valt op een specifieke datum: 1 april!

Het is toch eigenlijk kwalijk, wat deze grap ons leert: dat wij er niet meer van opkijken als partijen worden opgericht zonder dat er democratische organisaties achter staan, met leden en afdelingen. Gebrek aan democratie went.

Pierre Tuning is onder meer oud-NOS journalist, kunstminnaar, boekenschrijver, oud-raadslid en kritisch volger van alles wat er in Aalsmeer gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin