Nalatenschap

Pennenstreek 281. Burgemeesters laten graag iets na. Een monument, een gebouw, een straat of plein, iets van eeuwige herinnering of zo.

De langstzittende Aalsmeerse burgemeester (1914-1941) kreeg in 1939 de nieuwe Burgemeester Kasteleinweg (zonder naambordje) naar zich genoemd. Maar hij wordt het meest herinnerd als ‘Burgemeester Aardappel’, omdat hij in de crisistijd een wagon aardappelen had besteld om die uit te delen aan behoeftige werklozen –  aardappelen die vervolgens op de punten van zijn tuinhek werden gespietst. Ook hilarisch is zijn oplossing voor een te lage brug: eronder baggeren om de doorvaart groter te maken…

De foute NSB-burgemeester Kolb (1941-1944) wordt het liefst vergeten. Maar burgemeester Loggers (1954-1965) heeft twee bouwwerken op zijn conto: het Raadhuis (het gemeentehuis van Berghoef uit 1962) en de ‘muzieknis’ op de tochtige hoek van de 1ste Mensinglaan en de Hortensialaan. Wat had het fanfare de ziekte in als ze daar moesten spelen voor de subsidie…

Tijdens de periode-Brouwer (1966-1985) sneuvelden tal van (potentiële) monumenten: het Polderhuis en Boerenvreugd brandden af, de Drie Kolommen en de oude Tuinbouwschool werden afgebroken. Maar Leo Brouwer heeft wel de Hornmeer geschapen: sportvelden, park, veel groen, koop- en huurwoningen door elkaar. En… hij heeft een weg: de nieuwe N201 heet de Burgemeester Brouwerweg (ook zonder naambordje).

Onder burgemeester Hoffscholte (1985-2007) heeft de expansie pas goed om zich heen gegrepen. Je verdwaalt in Kudelstaart, als je er een tijdje niet geweest bent. Nieuw Oosteinde, het Lijnbaangebied is volgebouwd – en Joost heeft een weg gekregen in de polder tussen de spoorbaan en de Stommeerkade, mèt een naambord!

Nu verlaat burgemeester Nobel (2015-2019) onze gemeente. Hij kreeg bij zijn afscheid een pentekening van de originele staat van het gemeentehuis en een 3D print zoals dat er na de renovatie uit gaat zien. Hij pleitte ervoor om het gebouw voor te dragen als nationaal monument. Maar te vrezen valt dat men zich Jeroen Nobel vooral herinnert vanwege die afschuwelijke Lidl. 

Tekst Pierre Tuning

Links:
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin