Na Zdrowie

Aalsmeer is een levendig en bruisend dorpje van 30.000 inwoners, dat niet alleen regionale uitstraling kent, maar ook mondiale allure heeft. Sinds het openstellen van de grenzen is het ook aantrekkelijk terrein voor Oost-Europeanen. Wist u dat er in Nederland 6.000 Polen aan het werk zijn? Gezien de onderwerpen van de afgelopen weken kun je het over veel zaken hebben, maar dit onderwerp is toch wel erg actueel in het Aalsmeerse. Echter, het ligt ook wel gevoelig. Laten we het dus maar ergens anders over hebben.

Aalsmeer is gezond kritisch en ondernemend, Aalsmeer is vitaal. Het is ongelooflijk indrukwekkend om te zien hoe actief en levendig Aalsmeer is. Zou Amstelveen dat ook hebben, of zijn ze er zo jaloers op dat ze om die reden met ons willen samenwerken? Oei, de centrumgemeente-constructie met Amstelveen, nog zo’n gevoelig onderwerp.

Misschien de economie even aanstippen? Het communisme heeft zijn eigen graf gegraven, maar het lijkt er nu ook steeds meer op dat het kapitalisme in deze vorm ook stervende is. Banken die door overheden worden opgekocht, de EU die zijn langste tijd heeft gehad en ‘occupy’ over de hele wereld. We staan aan het begin van een nieuw tijdperk. Wellicht wel met een Neuro, de euro voor de niet in problemen verkerende Noord-Europese staten. En voor de Zuidelijke Europese staten? Daar resteert slechts nog de Zeuro…

Het CDA staat landelijk op 11 zetels minder in de peilingen. Dat klinkt niet goed. Ondertussen blijft de PVV stabiel. Rita Verdonk heeft nu eindelijk de handdoek in de ring gegooid. Is ze niet meer Trots op Nederland? Je kunt je er iets bij voorstellen.

De PVV laat zich ook foppen. De partij is standvastig in haar streven het immigratiecijfer te laten dalen, maar dat doel wordt niet gehaald. Dan maar bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking is het credo. Op zich geen verkeerd uitgangspunt als je je geld doelmatig wenst te besteden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat decennia lang investeren weinig tot geen resultaat heeft opgeleverd. Kopen welvarende landen zo hun schuldgevoel af?

Migratie, een onderwerp dat veelal uit cijfers bestaat en soms uit een verpersoonlijking, in de vorm van een jongeman Mauro. Er is weinig meer aan toe te voegen, behalve dan de portee. Als (rechts)staat hebben we niet voor niets regels opgesteld en die gelden voor iedereen. Dat schuilt in de betekenis van woorden als rechtszekerheid en gelijkheidsbeginsel.

Minister Kamp is van mening dat de werkloosheid teruggedrongen moet worden door eerst Nederlanders aan het werk te helpen alvorens arbeidsmigranten toe te laten. Een mooie ambitie, maar is het actueel en realistisch, gezien de geest van het EU-verdrag? Voorlopig zijn arbeidsmigranten nodig. Aalsmeer heeft het zowaar over een Polenhotel.

Sinterklaas met zijn zwarte Pieten is ook in Aalsmeer gezien. Het schijnt dat sommige zwarte Pieten geen Spaans, maar Pools spreken. Wie kan het wat schelen, als ze maar zwart zijn en pepernoten uitdelen! En wie stout is, gaat mee naar Spanje. Dat vindt ook niemand erg, want het weer in Spanje is vele malen beter en je euro is er tenminste nog iets waard.

Ten slotte, na de Polen hebben ook de Russen de Aalsmeerse enclave ontdekt. (Mooi boek trouwens, ‘De Russen komen! Nederland in de Koude Oorlog’ van schrijver Mark Traa, over de totale absurditeit van preventieve maatregelen voor het geval dat de Russen zouden binnenvallen; dan leer je pas echt je overheid kennen!)

Veel Russen die in Aalsmeer arriveren, vraagt u zich – al dan niet een tikkeltje bezorgd – af? Een gezelschap van ongeveer tien man, luidt het antwoord. Op 23 december schittert het Wolga Kozakkenkoor in een voorstelling van ons befaamde theater, waarna ze ook weer vertrekken. Dat wil ik meemaken! (Dat slaat uiteraard op het begin van de zin). En maken we ons druk over de samenwerking met Amstelveen? Het is een kwestie van tijd dat China Europa opkoopt, inclusief de Aalsmeerse enclave.

Ik zeg – op zijn Pools – na zdrowie (Proost, op uw gezondheid)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel