Muzak

Pennenstreek 271. Je hoort het overal en daarom hoor je het vaak niet meer. In de supermarkt, in het winkelcentrum, in de (kleding-)winkel, op de werkplaats, in de horeca – waar niet? Er zijn aparte termen voor, maar die zijn vergeten: Muzak (‘amusementsmuziek die gebruikt wordt als achtergrondgeluid’) en Fumu (‘een functioneel muzieksysteem voor warenhuizen en grootwinkelbedrijven, met het doel de verkopen te stimuleren’).

Het is meestal – of bijna altijd – een luide zangeres. Type Barbara Streisand, Whitney Houston of Glennis Grace. Opdringerige zang die met de volumeknop teruggedrongen is. Omdat de mensen elkaar ‘functioneel’ moeten kunnen verstaan.

Waarom geen bescheiden, zachte zangstem? Waarom geen instrumentale muziek die zich niet tussen de menselijke communicatie wringt? Die bestaat wel – maar er is kennelijk ‘geen vraag naar’. Of die ‘stimuleert  de verkoop niet’.

Er is een tijd geweest dat de enige muziek die in de horeca te horen was, uit de jukebox kwam. Je gooide een kwartje in de Wurlitzer en de platenwisselaar bracht drie nummers naar keuze ten gehore. In café Floralia hoorde je tot vervelens toe ABBA zingen. Later had de kastelein een hele batterij cd’tjes die hij op verzoek gratis afspeelde. Zo liet Jan Zekveld van café Sportzicht de kroeg uitgebreid kennismaken met André Hazes.

Nu is de vraag: ‘Wordt het een rustig moment met glaasje of hapje of kies je liever een eetcafé midden in de terreur van goedbedoelde teringherrie?’

Er is een website die in kaart brengt waar je horeca kunt vinden zonder muziek.

Die blijkt in Aalsmeer en wijde omtrek niet te vinden.

Links:
 

Pierre Tuning is onder meer oud-NOS journalist, kunstminnaar, boekenschrijver, oud-raadslid en kritisch volger van alles wat er in Aalsmeer gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin