Kudelstaarts bier

Als u af en toe mijn columns leest, dan weet u dat ik een fan ben van onze enige en echte kroeg in Kudelstaart, Café Op de Hoek. Het is ook weer niet zo dat ik daar de deur plat loop, maar met enige regelmaat haal ik daar een lekker biertje. En ze hebben een aanlokkelijke daghap. Heerlijk woord, daghap. Klinkt zo simpel, buiten alle pretenties om, gewoon what you see is what you get. Zo Kudelstaart.

Maar even terug naar dat bier. Ze hebben een bierkaart met de gebruikelijke speciale bieren. Prima keuze met gerenommeerde merken als La Choufe, Westmalle en nog zo wat van die bekende jongens. Lekker als jouw merk erbij zit, goed geregeld. Maar daarnaast schenken ze ook streekbieren zoals van brouwerij De School in Badhoevedorp. Die gasten pakken het leuk aan. Ze geven hun bieren bijzondere namen zoals Schoolwerk, Strafwerk, Heilig boontje, Krijtje, Juffie, Bokkie (de bok waar je met gym overheen moest zien te komen, maar uiteraard is het een bockbier), ‘t Kofschip en Wakatu. Dit laatste bier valt qua naam buiten de boot maar dat heeft te maken met een Nieuw-Zeelandse hopsoort.

Ik vind het heel origineel dat een brouwerij, die zichzelf de School noemt, deze namen verbindt aan hun biertjes. Het Heilig boontje kun je rustig drinken, het lage alcoholpercentage maakt dat je jezelf niet terugvindt op een tafel met je onderbroek op je hoofd terwijl je voor een groep Kroaten de Marseillaise zingt. Strafwerk daarentegen haalt, vanwege het forse alcoholpercentage en uitstekende smaak, de schaduwkant in je boven. En dan heb ik het nog niet gehad over ‘t Kofschip (Barrel Aged Russian Imperial Stout), het zwaarste bier. Heb ik nog niet geproefd, gaat binnenkort gebeuren kan ik u verzekeren.

Kortom, een heel fijn arsenaal aan mooie bieren die je een dezer dagen met deze temperaturen goed kunt uitproberen. Het leven is mooi. 

Maar het wordt nog mooier, want Kudelstaart heeft zijn eigen bierbrouwerij. De brouwerij heet De Bezwooren Kerf, een naam die verwijst naar de middeleeuwen en duidde een gebied aan tussen de Kudelstaartseweg in Kudelstaart, de Legmeerdijk, de Randweg en de Hollandse Dijk bij Uithoorn. Een gebied dat betwist werd door het Bisschop Utrecht en de Graven van Holland.

Oorspronkelijk een welvarend gebied met landerijen waar vee op werd gehouden, maar waar het land ook werd bewerkt voor akkerbouw. Door de turfwinning ontstonden het Legmeer (ook wel Stichtse Poel) en de Hollandse Westeinderplassen. Door het landverlies kwamen overstromingen veelvuldig voor waardoor de verbinding tussen De Kwakel en Kudelstaart met regelmaat werd verbroken.

Zo’n stukje geschiedenis is leuk en educatief, maar ik wil weer terug naar de brouwerij. Gevestigd in Kudelstaart aan de Hoofdweg. Ze maken het bier Buck, waarschijnlijk vernoemd naar de oprichter van de brouwerij, Paul Buck. Klinkt goed, alhoewel er een lichte verwijzing te vinden is naar Buckler, dat geweldige alcoholarme bier van Heineken dat volledig is neergesabeld door Youp van ‘t Hek.

Dit bier echter heeft, in tegenstelling tot Buckler, iets te bieden. Zo kunnen we Buck 17 proeven, een lichte tripel, lichtzoet in de afdronk en met aroma’s van fruit en citrus lees ik op de website. Echt een bier waar ik mijn bed voor uitkom (als u maar niet denkt dat ik al in de vroege morgen aan de jajem ga, niets is minder waar), een bier waar je de tijd voor moet nemen, waar je in alle rust van kunt genieten. En sinds mei van dit jaar hebben ze een nieuw bier geïntroduceerd; Buck blond, een lekker licht blond bier met 4,5 procent alcohol.

Dat is met deze temperaturen goed te consumeren. Dit bier wordt, vanwege het grote volume gebrouwen in brouwerij De School in Badhoevedorp. En zo is mijn verhaal weer rond. Als echte liefhebber van speciaalbieren kan ik het zeer waarderen dat ondernemers uit de regio mooie bieren brouwen die ik vervolgens in mijn eigen bruine kroeg in Kudelstaart kan nuttigen. Ik zeg, ga zo door, ontwikkel meer van dit lekkers. 

Proost!

Paul Bras is werkzaam in de psychosociale sector. Zette enkele jaren geleden radicaal een punt achter zijn carrière in de banken- en autobranche. Filosofisch type. De goedheid zelve. Warhoofd. Miste bruine kroeg in Kudelstaart – reden om (weer) naar 'de grote stad' te verhuizen. Maar… hij kwam weer terug. Monter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel