Kudelstaart heeft gestemd

Het is al weer ruim twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen, dus om daar nu nog een column aan te weiden…..gaaaaap. Desalniettemin heb ik me even verdiept in de statistieken van deze verkiezingen. Gewoon omdat ik dat leuk vind. En dan kijk ik niet naar de overwinning van het CDA, of het verdwijnen van HAC, nee ik kijk vooral naar de aantallen stemmers in Kudelstaart en vooral naar mijn eigen stemlokaal. Hoeveel stemmen zijn daar uitgebracht en hoe is de verdeling in Kudelstaart? Ik wil hier al verklappen dat ik een rood hart heb en vanuit mijn overtuigingen en levenservaring vrijwel altijd stem op de Partij van de Arbeid. Dus op 21 maart meldde ik mij op de Wim Kandreef om mijn stem uit te brengen. 

 

Ik heb altijd grote bewondering voor de vrijwilligers die daar een hele dag van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat bereid zijn om eindeloos te wachten totdat de kiezer op komt dagen. Daar staat wel een vergoeding tegenover maar het moet toch echt vanuit je hart komen om daar uur na uur je tijd door te brengen. En toen ik vroeg in de avond langskwam zaten ze er toch maar monter bij, met als enige troost een schaaltje met engelse drop. Het proces van identiteit controleren en overhandigen van het stembiljet was toch maar mooi verdeeld over vier man. Even later kruiste ik in het stemhokje de nummer 1 aan van de PvdA, vouwde ik het formulier weer keurig op en boog ik me over het referendum. Vervolgens deponeerde ik de stembiljetten in de daarvoor bestemde stembussen. Nu zult u zich afvragen waarom ik dit zo nauwkeurig beschrijf. Dat doe ik met een reden.

 

Ik heb namelijk van internet de 'Telling Aalsmeer' opgezocht. Je kunt daar exact zien hoeveel stemmen er zijn uitgebracht, hoeveel blanco stemmen zijn uitgebracht, hoeveel ongeldige stemmen zijn uitgebracht en nog veel meer. Zo vond ik het grappig om te weten dat er in Kudelstaart 6.947 stemgerechtigden wonen en dat is ruim 28 procent van de totale Aalsmeerse gemeente. En dat er 3.734 mensen in Kudelstaart hebben gestemd. Dat is ongeveer 54 procent, zo’n beetje conform het gemiddelde opkomstcijfer in Aalsmeer. En van die 3.734 stemmen zijn er 937 uitgebracht bij het stembureau aan de Wim Kandreef. En ik was daar één van. 

 

Maar wat mij nu intrigeert is dat er van die 937 stemmen er slechts 928 geldig zijn uitgebracht. De cijfers leren mij dat er vier blanco stemmers tussen zaten en dat er drie stembiljetten ongeldig zijn verklaard. Waar de één helemaal niets invult, heeft de ander meerdere vakjes gekleurd. Kan gebeuren, nog helemaal niet raar. Maar als ik alles optel dan mis ik nog twee stembiljetten. En die zijn niet aangetroffen. En dat vind ik frappant. Dan neem je de moeite om naar het stemlokaal te gaan, kom je een stemlokaal binnen, legitimeer je jezelf, ontvang je het stembiljet, ga je het hokje in en ontpop je jezelf tot Hans Klok en laat je het stembiljet verdwijnen. Weg stembiljet, in je binnenzak misschien en dan voor de vorm een zakdoek in de stembus werpen. Raadselachtig niet? Ze hebben 937 stembiljetten uitgegeven en er zijn er slechts 935 uit de bus gehaald. 

 

Zoiets blijft me bezig houden. Waarom doen mensen dit? Lekker belangrijk hoor ik u denken en wat heeft u daar gelijk in. De verklaring zal heel simpel zijn. Als je grofweg zo’n dertien uur stembiljetten aan het uitdelen bent en daarna nog al die biljetten moet tellen, dan is een foutmarge van twee stemmen helemaal niet zo’n gek resultaat. Ik zeg: hulde aan de vrijwilligers die zich iedere keer weer opwerpen om deze monnikenklus te klaren!

 

Paul Bras is werkzaam in de psychosociale sector. Zette enkele jaren geleden radicaal een punt achter zijn carrière in de banken- en autobranche. Filosofisch type. De goedheid zelve. Warhoofd. Miste bruine kroeg in Kudelstaart – reden om (weer) naar 'de grote stad' te verhuizen. Maar… hij kwam weer terug. Monter.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin