Is zwemmen leuk?

Is zwemmen leuk?

Een vraag die velen waarschijnlijk zullen beantwoorden met ‘ja’. Daarbij denkend aan zonnige oorden en vakanties waar in het water duiken een welkome afkoeling oplevert. Maar het zwemmen van baantjes? Hoe staan we daar tegenover?

Kinderen vinden zwemmen over het algemeen wel leuk. Maar ook de verplichte zwemlessen? Of het schoolzwemmen? Bij dit laatste viel me overigens op dat niet alle basisscholen in Aalsmeer en Kudelstaart dit nog aan de groep 3 en 4 leerlingen aanbieden. De Graankorrel, OBS Kudelstaart, Antoniusschool, Oosteinderschool, Samen Een, De Hoeksteen, De Wegwijzer gaan gelukkig nog wel iedere week of om de week met de kinderen naar zwembad De Waterlelie.

Ik zeg gelukkig, omdat er helaas nog steeds ouders zijn die hun kinderen niet hun zwemdiploma’s laten behalen. Gemakzucht? Dat mag ik toch niet hopen. Maar ik vrees dat het voornamelijk komt doordat ze het niet kunnen betalen. De meeste kinderen uit ons dorp zwemmen bij het schoolzwemmen om hun niveau een beetje op peil te houden, maar je moet maar eens in het ondiepe bad kijken. Daar zwemmen toch ook nog heel wat kindjes die het van het begin af moeten leren.

Fijn is het wel dat er in Aalsmeer ook nog zoiets bestaat als het Jeugdsportfonds waarbij ouders aanspraak kunnen maken op een bijdrage in de kosten van de zwemlessen. Of ze kunnen het besteden aan andere sporten. Mag ook. En daar gaan we dan, waar ligt hun prioriteit? Ik zou het wel weten in deze waterrijke gemeente.

Maar terug te komen op de vraag ‘is zwemmen leuk?’ Het houdt me persoonlijk best een beetje bezig. Zelf heb ik dat nooit zo ervaren, al begin ik nu toch echt te twijfelen om toch ook maar wekelijks te gaan zwemmen. Enthousiast gemaakt door een vriendin die iedere vrijdag baantjes gaat zwemmen en zich daar erg goed bij voelt. En het is nog gezellig ook, vindt ze. Ik moest er wel om lachen toen ze toegaf eerst als een soort zeepaardje in het water vooruit te komen. Maar oefening baart kunst, want nu zwemt ze recht en steeds sneller.

Maar ook omdat ik de afgelopen dagen verschillende trouwe zwemmers mocht interviewen. Zwembad De Waterlelie bestaat in januari 2014 alweer 40 jaar en dat wordt onder andere gevierd met een jubileumspecial, waar ik mijn redactionele bijdrage aan mag leveren. Deze wordt huis aan huis verspreid in Aalsmeer, Kudelstaart, Rijsenhout en een deel van Uithoorn en Amstelveen. Lokale bedrijven krijgen de kans om reclame te maken in de jubileumuitgave.

Nu ik er bijna dagelijks rondwandel heb ik toch een hele andere kijk gekregen op het zwembad. Ik kom er al jaren door alle zwemlessen van mijn drie kinderen, het meegaan bij schoolzwemmen, vrij zwemmen en de verjaardagsfeestjes van onze kinderen. Zelfs mijn oudste met het syndroom van Down heeft er zijn A-diploma mogen behalen. Daar ben ik de mensen van het zwembad, maar vooral enthousiaste zwemjuf Marga Zondervan, nog steeds zeer dankbaar voor. Het was toch ‘een speciaal geval’ waarbij geduld een schone zaak was.

Maar toch. Ik heb nu fanatieke en enthousiaste zwemmers mogen spreken en dat zette me aan het denken. Ze zeggen bijna allemaal dat het verslavend is. Of ze nou baantjes zwemmen ter verbetering van hun conditie, op aanraden van de huisarts, om af te vallen of omdat het goed is voor de spieren, om meer energie te krijgen of gewoon voor de gezelligheid. Er was zelfs een dame bij die zei dat ze zonder de Waterlelie geen goed leven zou hebben. Gaat ver, maar ik begin er toch overtuigd van te raken dat zwemmen belangrijk kan zijn.

Van jong tot oud komt graag in De Waterlelie. Het lijkt nu wel een reclameverhaal, is ook niet de bedoeling. Maar het valt me wel op dat iedereen die ik tot nu toe heb gesproken positief is over het zwembad. Aardige mensen, behulpzaamheid en schoon, waren veel gehoorde kreten. Al blijf je natuurlijk altijd mensen hebben die niet tevreden zijn. Er zijn echt wel ouders van kinderen die het niet eens zijn met de manier van lesgeven of vinden dat het niet snel genoeg gaat. Maar ligt dat aan de badmeester- of juf of kan het kind het nog niet aan?

Door de verhalen die ik heb gehoord zie ik het belang nu ook meer in van bewegen in het water. Want het hoeft natuurlijk niet alleen baantjes zwemmen te zijn. Er zijn ook leuke groepslessen, zoals aquajoggen. Vermoeiend lijkt dat me wel, maar dat kan geen kwaad.

De gure herfst heeft zijn intrede gedaan. Tijd van gezellig binnen zitten met kaarsjes, wijntje en hapjes erbij. Buiten tennissen, wat ik graag doe, wordt moeilijker. Al gaan we echter nog zo lang mogelijk door bij Tennisvereniging Kudelstaart. Wel jammer dat de storm van afgelopen week ook daar schade heeft aangericht en er een groot hek op twee banen ligt.

Maar door het meer binnen zitten is zwemmen zo gek nog niet. Lekker warm ook in zo’n zwembad. Voel je je toch een beetje in tropische sferen.

Ilse Zethof is communicatieadviseur, tekstschrijfster en maker van Aalsmeer Vandaag. Vanuit Brabant door de liefde in Kudelstaart beland en ingeburgerd. Eigen bureau. Schreef voor Nieuwe Meerbode. Sociaal en open type met zwak voor kinderen en gehandicapten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin