Column: ‘Brave Burger’

Vandaag de beurt aan Ilse Zethof om u mee te nemen in haar gedachtenwereld. Genoeg onderwerpen in deze tijd om een column over te maken. Ze knoopt ze handig allemaal aan elkaar en komt tot een rode draad met een ‘lekker bekkende’ titel die niets met fastfood te maken heeft maar alles met hoe je je kunt gedragen zonder dat anderen daar last van ondervinden.

Door: Ilse Zethof. Een brave burger. Wat is dat eigenlijk? Is dat iemand die het overal mee eens is met wat er wordt gezegd? Of die netjes de regels volgt? Ben ik een brave burger? Ik denk het wel. Ik betaal netjes alle rekeningen, scheidt het afval, help anderen, ruim hondenpoep op, ben beleefd en sociaal en koop lokaal. Maar ben je nog steeds een brave burger als je soms te hard rijdt, bij een rood stoplicht oversteekt als er geen kip op de weg is (met de fiets of te voet) of je kinderen in deze tijd laat afspreken met een paar vrienden?

In China zou je erop afgerekend kunnen worden. Ze waren daar een paar jaar geleden met een test bezig. De zogenaamde Social Credit Score, een systeem dat bij gaat houden hoe jij je gedraagt. Gedraag je je niet netjes? Dan krijg je minpunten en heeft dat zelfs consequenties bij een sollicitatie. En doe je iets goeds? Dan krijg je bonuspunten. Bizar natuurlijk. Ik heb er nooit meer iets over gehoord, dus zal wel overgewaaid zijn. Al weet je dat natuurlijk nooit zeker bij die fanatieke Chinezen. Bij de NOS kon je een test doen of je volgens de Chinese maatstaven netjes zou zijn. Ik bracht het er niet best vanaf.

Tegenwoordig is het al helemaal niet moeilijk om de wetten te overtreden en volgens de Chinezen niet goed bezig te zijn. Soms weet je zelfs niet of je de wet overtreedt of niet. Je hoort, zeker nu, zoveel verhalen van mensen die niet bewust iets verkeerds hebben gedaan. En wat is verkeerd? Zo lastig in deze tijden. Mag mijn zoon door zijn vriend naar zijn speciaal onderwijsschool in Haarlem gebracht worden om ons te ontlasten? Nee, officieel niet. Want in een auto kun je geen 1,5 meter afstand houden. Ze zouden er een boete voor kunnen krijgen. Mochten we vanavond met twee kinderen buiten ons gezin de geweldig leuke Mark en Eric Pubquiz meedoen? Twijfel, want ze waren nog niet 18. Mag er met 5.000 man gedemonstreerd worden? Nee, natuurlijk niet. Krijgen ze een boete? Nee, want dan zijn ze bang voor ongeregeldheden. Wat een bizarre situatie en wat een begrijpelijke reacties levert dit op. Dat bijvoorbeeld artiesten als Sasja Brouwers, die nu niets verdienen, hier woedend over zijn begrijp ik heel erg goed.

Je zult nu maar agent zijn of handhaver, zeker in Amerika. Maar helaas worden ze ook in Nederland niet gespaard. Aan de andere kant vind ik dat ze weleens wat harder op mogen treden. Zeker bij huftergedrag op de Westeinderplassen. Dat de muziek hier en daar iets te hard staat, oké. Als het maar niet ’s nachts is. Maar dat er te hard wordt gevaren en zeker dat er op eilanden geroofd en gesloopt wordt, kan echt niet. Daar kan ik ontzettend kwaad om worden. Flinke straffen moet dat tuig krijgen, zeker voor alle vernielingen. Ik hoorde dat in sommige gevallen de ouders de boetes betalen. En weer door…. Niet te geloven! Bij ieder ontspannen vaartochtje erger ik me rot aan die jochies in veel te snelle boten van hun ouders, maar zeker ook aan iedereen die haast lijkt te hebben. Waarom? Op het water moet je toch onthaasten? Ons bootje klotst alle kanten op als er weer zo’n waterpiraat (bestaat dat woord eigenlijk) langs vaart. Respect voor diegene die dit moet controleren, want dit is bijna niet te doen. Als ik hen was zou ik ergens in de Ringvaart incognito gaan liggen en ingrijpen. Daar is het echt een racebaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel