Column: ‘Welke wil je hebben?’

Stelt u zich de columnist van vandaag voor tikkend op zijn tablet in zijn campingstoel. Achter hem de caravan, echtgenote verdiept in een boek, de hond aan zijn voeten. Zo moet het er ongeveer uit hebben gezien toen Hermen aan zijn bijdrage voor AalsmeerVandaag begon. Over een onderwerp hoefde hij niet lang na te denken. De groene wereld kent hij op zijn duimpje en met de recente drugsvondst, de heropening van Floriworld en de nieuwe omzetcijfers van Royal FloraHolland had hij een mooi rijtje om te verbinden.

Door: Hermen de Graaf. Het was mijn eerste kennismaking met de criminaliteit, de vraag aan mijn vader: ‘Welke wil je hebben?’ De vraag werd gesteld door een man, die vlak daarvoor de mouw van zijn jas opstroopte en om zijn arm zo’n tien horloges liet zien. En het was in de CAV, een van de voorlopers van het huidige Royal FloraHolland. Ik mocht met mijn vader mee om planten weg te brengen naar de veiling in Aalsmeer. En bloemen, planten en accessoires in Aalsmeer op te halen voor onze winkel in het lieflijke Sint Pancras. Mijn ouders hadden daar wat je toen een ‘bloemisterij’ noemde, een combinatie van kwekerij en winkel. En voor een jochie van een jaar of tien was dat een uitje. Mijn vader wimpelde de vraag nors af: “Met smokkel wil ik niets te maken hebben.”

Topje van de ijsberg
Ik moest er aan denken toen een Aalsmeerse bestuurder aan mij vroeg of de recente vondst van drugs, 11 miljoen euro en wapens in ons sierteeltcentrum het ‘topje van de ijsberg was?’ Die vraag beantwoorden is riskant. Zeg je nee, dan weet je kennelijk meer van drugscriminaliteit. En als je ja zegt, kennelijk ook… De anekdote heb ik hem verteld: smokkel is van alle tijden, ook in Aalsmeer. Bloemen- en plantenhandelaren exporteren naar ruim honderd landen en importeren uit meer dan veertig landen over de hele wereld. Met in de regio ook Schiphol, de Amsterdamse haven én ook een belangrijke thuismarkt (zoals de Amsterdamse grachtengordel, de Zuidas en de blowende toeristen) zijn alle ingrediënten voor een florerende drugsmarkt onder handbereik. Met alle criminaliteit die daarbij hoort.
Primeur: heropening FloriWorld
De vraag werd mij gesteld bij de heropening van FloriWorld, een primeur, want een feestelijke héropening heb ik niet eerder meegemaakt. En we hadden met z’n allen wel weer eens zin in iets leuks. En laten we hopen, dat FloriWorld een succes wordt. Dat is goed voor Aalsmeer en de regio en goed voor ‘Nederland Bloemenland’. Dat FloriWorld, geopend én gesloten in het coronajaar er nog is vind ik op zich al een prestatie. En dat geldt dan ook voor het net daarvoor geopende Flower Art Museum nabij onze watertoren aan de Poel, de mooiste van Nederland. Betere pr is wel nodig, want behalve dan aandacht in regionale en vakmatige media was er weinig te merken van die feestelijke heropening…
Positief
Nu hopen we ook eens op positief nieuws vanuit Royal FloraHolland. Deze ‘huisbaas’ van FloriWorld trok als VBA ooit ruim 200.000 toeristen, zonder noemenswaardige promotie. Goed nieuws is wel nodig, op tenminste drie aspecten. Eind vorig jaar raakte de veilingorganisatie in de clinch met haar achterban, tevens de eigenaren, de leden-kwekers: er kwam een ‘Nee-petitie’ tegen het beleid. Dit voorjaar crashte de veiling met haar klanten: de VGB (Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten) schortte overleg op. En deze week betitelden de vakbonden FNV en CNV de nieuwe cao-voorstellen van de veiling als ‘onbespreekbaar’.
Op de kop af 35 jaar geleden werd aan de VBA de ‘Koning Willem I Prijs voor goed ondernemerschap’ toegekend en uitgereikt door Prins Claus. Aan een coöperatie, voor het eerst een ondernemersprijs aan een coöperatie. ‘Gefeliciteerd, kwekers, kopers en personeel’ bedankte de veiling haar -wat je nu- stakeholders noemt.
Het ontbinden van de wirwar van strategische en communicatieve blunders van de huidige leiding, waar het coöperatieve- en veilingDNA zorgvuldig door de Raad van Commissarissen uit is gemanaged, is voor Royal FloraHolland nog een hele kluif.
En kom dan niet aan met jokkebrokkerige berichtjes over omzetrecords, zoals drie keer eerder dit jaar. Een makelaar noemt de opgetelde waarde van het verkochte spul ook geen omzet, want net als de veiling wordt hij geen eigenaar. De inkomsten uit diensten als veilingprovisie en verhuur, dat is de echte omzet. En die schiet tekort, als gevolg van het foutief ontwikkelde, non-coöperatieve en al lang achterhaalde verdienmodel. Gelukkig is het nog niet té laat… vooruit naar vroeger is voor Royal FloraHolland (én daarmee voor Aalsmeer) een interessante optie…
Hermen de Graaf 06 53992755

Hermen de Graaf is communicatieadviseur. Kudelstaarter – en bazuint dat ongegeneerd rond. Man van contacten, vooral in bloemenland. Twittert dat het een lieve lust is. Voormalig CDA-statenlid in provincie Noord-Holland. Jongleert graag met ‘duurzaamheid’ en ‘rentmeesterschap’. Eigenwijze kerel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel