Zaterdagmorgen 10 uur met een column als vaste prik. Het zal toch niet weer over corona gaan? Toch wel. En het is wonderlijk en knap tegelijk hoe elke columnist er toch weer een eigen slinger aan geeft. Hermen de Graaf bekijkt het vandaag van twee kanten. Met respect voor mensen die de ellende ervan meemaken maar tegelijk laat hij de lichtpuntjes niet onbesproken. Tot slot komt hij met drie zeer heldere suggesties om zelf verantwoordelijkheid te nemen.
Door: Hermen de Graaf. De coronacrisis is natuurlijk vreselijk voor degenen die dierbaren hebben verloren, patiënten die veel langer blijken te moeten revalideren en voor de mensen die zijn teruggeworpen in de eenzaamheid van hun bestaan. Medici en medewerkers in de zorg die letterlijk moesten vrezen voor hun leven en desondanks behulpzaam bleven verdienen blijvende waardering en dat geldt ook voor alle hulp- en ondersteunende dienstverleners.
En je zult maar van de ene op de andere dag je omzet zien wegvallen, zoals in de horeca, evenementen en toerisme. Of, omdat je als uitzendkracht werkte, de laan uitgestuurd zijn. Of uitstel te horen krijgt van de lang verwachte operatie. Tegelijk toont de coronacrisis aan dat het bekende gezegde ‘het is het een óf het ander’ kan worden vervangen door ‘het is het een én het ander’. De voorbeelden zijn talrijk en ik noem er drie die typisch zijn voor Aalsmeer.
Bijzonder is het effect op het verbruik van bloemen en planten. De beelden van de doordraai van niet verkochte bloemen en planten toen de crisis half maart losbarstte staan nog op ons netvlies en gingen de hele wereld over. Acht weken later draaiden vele bloemisten in Nederland en Europa de beste Moederdag ooit. Tuincentra bleken te profiteren van consumenten die noodgedwongen thuis zaten en de binnen- en buitenboel gingen opfleuren. En zo bewezen bloemen en planten hun emotionele meerwaarde, al zullen vele bedrijven eind dit jaar in het rood geschreven resultaten moeten boeken. Het een én het ander: doordraai en topverkopen.
Nog een voorbeeld van het hier aan gekoppelde effect: de sierteeltsector bleek zich zo sterk en snel te hebben verenigd dat binnen zes weken een noodfonds van € 600 miljoen door de overheid werd toegezegd. Dit in weerwil van de veronderstelde verdeeldheid in de sector… Ter vergelijking: voor de cultuur- en kunstsector, die in economische termen vier keer zo groot is, kwam € 300 miljoen ter beschikking.
Het derde voorbeeld is het wegvallen van het vliegverkeer en daarmee de stank- en geluidoverlast bij vele inwoners van Aalsmeer en de omgeving van Schiphol. Dat is een ware opluchting geweest. Hier tegenover staat dan weer dat werkgelegenheid en zakelijke spin-off voor velen op het spel staan als de luchtvaart niet of langzaam herstelt…
Naast voor ons bloemen- en waterdorp typerende bijeffecten van de crisis zijn er landelijke voorbeelden van onverwachte ontwikkelingen. Opeens blijkt thuiswerken veel makkelijker te realiseren dan gedacht. Hetzelfde geldt voor het onderwijs, dat veel sneller dan ooit verondersteld omschakelde van fysiek naar on-line. Natuurlijk hebben beide effecten ook nadelen opgeleverd. Vitale beroepen in de zorg, het onderwijs, de politie en defensie hebben dankzij de crisis de herwaardering gekregen, al moet dat natuurlijk nog wel worden vertaald in betere honorering. Als doopsgezinde lekenprediker, dat vind ik nog wel het grappigste, mocht ik zelf ervaren dat ‘mijn’ on-line dienst vele malen meer is bekeken dan ooit op zondagochtend fysiek zou zijn gehaald…
Wat we ook hebben geleerd is hoe de overheid de rol als gangmaker van de samenleving kan oppakken. Met steunmaatregelen, de bestrijding van het coronavirus en vooral het herpakken van verantwoordelijkheid. Dat geldt landelijk. Hoe dat kan worden doorgezet op lokaal niveau, daar kunnen we als inwoner van Aalsmeer en Kudelstaart zelf aan bijdragen. Dus ook hier geldt: het een én het ander. Ik kan het niet laten drie suggesties mee te geven.
Als de afvalcontainers vol zijn doordat iedereen tijd heeft om op te ruimen, dan neem je je rommel weer mee naar huis in plaats van het in de openbare ruimte achter te laten.
Als je recreëert op onze mooie Poel, dan hou je rekening met elkaar in plaats van herrie te maken, overlast te bezorgen en zaken te vernielen.
Koop zoveel mogelijk lokaal in plaats van via internet en dat geldt ook voor lokaal toerisme. Tips? Weer drie: Historische Tuin, binnenkort FloriWord en vanaf nu al het Flower Art Museum…