Groot Aalsmeers Dictee, typisch Aalsmeers?

Het staat weer voor de deur, het Groot Aalsmeers Dictee. De tiende editie van dit opmerkelijke fenomeen staat bij velen al in de agenda: zondagmiddag 24 november en dit keer in De Historische Tuin. Het gaat over de geschiedenis van Aalsmeer en over de toekomst van dit ook al opmerkelijke dorp. En over vergeetwoorden, ontfutselde ik aan de schrijver van dit jaar.
 
Er is bij mijn weten geen sociografisch onderzoek geweest naar het bijzonder actieve verenigingsleven van Aalsmeer. Ik heb ooit wel eens ergens gelezen dat Aalsmeer – en Kudelstaart – een zeer hoge verenigingsdichtheid heeft. Voorbeelden zijn er te over, met natuurlijk de Pramenrace als een van de meest aansprekende. Al die deelnemende teams zijn eigenlijk al zo'n 160 verenigingen…
 
Aalsmeers Dictee hoog aangeschreven
Nu is Aalsmeer zeker niet de enige plaats met een eigen dictee. Een beetje googelen (hoe schrijf je dat?) levert zonder veel moeite dit jaar alleen al ruim twintig plaatselijke dictees op. En het Groot Aalsmeers Dictee staat hoog aangeschreven. 'Die combinatie van sociale omgang in een warme ambiance, een goede maaltijd en een stevige spellingtest heeft het Aalsmeers Dictee in de top vijf van dictee-evenementen in de Lage Landen gekatapulteerd', complimenteert specialist Jeroen van Heemskerck Dücker op zijn site het dictee van vorig jaar. Dat werd gewonnen door Jolijn Philippa bij de liefhebbers, team Philippa bij de teams en de Vlaming Herman Killens bij de specialisten. Elk jaar geeft een vrolijk kibbelend clubje dicteespecialisten, afkomstig uit heel Nederland tot in Vlaanderen toe, acte de présence in Aalsmeer – en dat zegt veel over het niveau.
 
Geschiedenis en toekomst
De plaats van handeling dit keer, De Historische Tuin, nodigt natuurlijk uit om ruim in te gaan op de geschiedenis van Aalsmeer. Wat ging er veel verloren, zo kan nostalgisch worden gedacht – en wat kwam er veel voor terug. Vele ontwikkelingen in Aalsmeer hebben dit dorpje aan de Poel zeker in de internationale bloemenwereld op de kaart heeft gezet. Hoe bestendig is dit en wat brengt de toekomst in dit overbevolkte en overbezette deel van Nederland, onder de rook en uitlaatgassen van het vliegverkeer via Schiphol? En komt het actuele politieke gekrakeel tussen Aalsmeer en Amstelveen ook aan de orde?
 
Vergeetwoorden
Een speciale plaats zal worden ingeruimd voor 'vergeetwoorden'. Die bestaan eigenlijk niet. Want zodra een vergeetwoord wordt erkend, bijvoorbeeld door het Gezelschap van Geadopteerde Vergeetwoorden van het radioprogramma De Taalstaat, is het geen vergeetwoord meer. Toch? Deelnemers aan het Groot Aalsmeers Dictee kunnen zich nu alweer verheugen op de discussies over de juiste schrijfwijze (en uitspraak) van vergeetwoorden… 
 
 
Hermen de Graaf is communicatieadviseur. Kudelstaarter – en bazuint dat ongegeneerd rond. Man van contacten, vooral in bloemenland. Twittert dat het een lieve lust is. Voormalig CDA-statenlid in provincie Noord-Holland. Jongleert graag met ‘duurzaamheid’ en ‘rentmeesterschap’. Eigenwijze kerel.
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel