Goede doelen-moe?

Ik hoop toch van niet. Maar ik hoor best wat mensen in mijn omgeving die dat wel een beetje aan het worden zijn. Zeker in deze periode worden we overspoeld door charitatieve instanties die een beroep op ons doen. Maar wel terecht, want het hoort nou eenmaal bij de kerstgedachte om ook aan anderen te denken en iets voor een ander te doen. Maar door de (sociale) media kan het best veel zijn. Al ben ik van mening dat dit niet anders kan, want ze moeten wel. Moet wel eerlijk toegeven dat ik er een hekel aan heb als ze rond etenstijd aan de deur komen en ze meteen beginnen over een contract of verplichting tot wederopzegging.

Zeker helpt het als een bekende Nederlander zijn of haar naam aan een goed doel verbindt. Ze hebben naamsbekendheid, veelal een voorbeeldfunctie en veel volgers. Voorbeeld in Aalsmeer is toch wel Mike Multi. Met zijn steeds groter wordende Mike Multi Foundation komt hij regelmatig in het nieuws en hij heeft nu eenmaal een groot netwerk dat hij kan oproepen om hem te helpen of steunen. Goed dat hij het doet. Toch hoorde ik laatst dat mensen misschien Mike-moe worden. Hoe ging dat spreekwoord ook alweer? Iets met je kop boven het maaiveld uitsteken toch? Aalsmeer is niet zo groot en hij zit nu eenmaal bij heel veel evenementen en activiteiten. Neem er een voorbeeld aan zou ik zeggen en kom zelf in actie, in plaats van te zeuren.

Jonge held Tijn
Op dit moment is Serious Request natuurlijk hot en zeker de kleine Tijn staat positief in de belangstelling van alle media met zijn nagellakactie. Ik kan me nauwelijks indenken dat er mensen zijn die hier hun twijfels bij hebben. Bij mij kwamen de tranen toen ik het filmpje zag waarop hij bij het Glazen Huis met zijn vader stond. Of toen Miss Montreal het mooie liedje zong speciaal voor deze jonge held. Deze actie ‘de stille ramp’ komt voor ons erg dichtbij, want vorig jaar deze tijd lag onze eigen kleine held te vechten hiertegen. Gelukkig voor hem en ons zijn ze hier in Nederland zeer kundig op dat gebied en heeft hij het gered, al was het behoorlijk spannend. Ik vertelde net nog tegen één van mijn dochters dat we blij mogen zijn dat hij niet in een onderontwikkeld land is geboren, want dan had hij zeker niet meer geleefd. Dit jaar mogen we Kerst thuis vieren met het hele gezin en zijn daar zeer dankbaar voor.

Maar er zijn veel meer goede doelen die voor mij belangrijk zijn. Van de Dierenbescherming, Greenpeace en Natuurmonumenten tot Plan Nederland en Unicef. Van de Stichting Downsyndroom, Support4Specials en de Cliniclowns tot aan KWF Kankerbestrijding, de Nierstichting en de Hartstichting. Ons gezin steunt ze en we denken soms mee met sponsoracties. Maar er zijn ook veel goede doelen, dichter bij huis, waar we ons met hart en ziel voor in willen zetten. Uiteraard Stichting Dag van je Leven en vorig jaar de Ride for the Roses, maar nu ook Stichting DownTown Ophelia. Een nieuwe stichting die op een ludieke manier aandacht vraagt voor de talenten en mogelijkheden van mensen met Downsyndroom en andere verstandelijke beperkingen in het arbeidsproces. Op zaterdag 18 maart wordt in de Ophelialaan een mooi evenement gehouden met allerlei activiteiten zoals optredens, braderie, workshops en meer. Maar het belangrijkste is toch wel dat in alle zaken mensen met een verstandelijke beperking mogen werken die dag. Ook onze Rick, die al een voorproefje heeft gehad bij het maken van de foto’s. En trouwens, ook hierbij helpt Mike Multi weer met zijn netwerk en zijn foundation….

We doen het ook voor onszelf
Eerlijk is eerlijk, liefdadigheid doen we ook een beetje voor onszelf. Je steunt een goed doel eerder als je er iets mee hebt of als een bekende je hiervoor vraagt. En voor het bedrijfsleven geldt vaak dat klanten en medewerkers een bedrijf positiever beoordelen als het zich inzet voor een charitatieve instelling. En hoe je het wendt of keert, het zorgt toch ook weer een beetje voor positieve reclame. Door te helpen krijg je ook nog eens een prettig gevoel. En als collega’s zich met elkaar voor een goed doel in het zweet werken, doen ze meteen aan teambuilding. Handig.

Gelukkig leren kinderen op de scholen al dat ze zich kunnen en moeten inzetten voor anderen en goede doelen. Sponsorlopen, lege flessen inzamelen, cakejes bakken, het wordt allemaal gedaan. De een is er fanatieker in dan de ander en in het geval van mijn dochters; ik moet regelmatig mijn portemonnee trekken voor hun acties en schoolprojecten. Maar ik doe het graag, want ze bewust maken van het belang van goede doelen kan niet vroeg genoeg beginnen. 

Ilse Zethof is communicatieadviseur, tekstschrijfster en één van de oprichters van Aalsmeer Vandaag. Vanuit Brabant door de liefde in Kudelstaart beland en ingeburgerd. Eigen bureau. Sociaal en open type met zwak voor kinderen en gehandicapten. Doet veel vrijwilligerswerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin