Geloven in een Sinterklaas die niet bestaat

Het is illustratief voor de positie van Kudelstaart in de gemeente Aalsmeer: sinds jaar en dag komt de goedheiligman eerst in Aalsmeer aan en een week later in Kudelstaart. Dat is al zo sinds wij in deze enclave wonen (1985, we zijn import) en het geeft wel aan wat de status aparte is van Kudelstaart. Het positieve is natuurlijk dat Kudelstaart z'n eigen Sinterklaas heeft. Dat kan Nieuw-Oosteinde nog niet claimen.

Het teleurstellende is dat Aalsmeer nog altijd de primeur heeft en Kudelstaart qua Sinterklaasonthaal op de tweede plaats staat. Kinderen klagen daarover, zo heb ik gemerkt tijdens mijn dagelijkse #wandelinghond.

Verstandige burgemeester
De tweede plaats is onterecht, want onze burgervader Pieter Litjens heeft een paar jaar geleden het verstandige besluit genomen in Kudelstaart te gaan wonen. En geloof me, dat is voor iemand met Brabantse wortels die in Amsterdam-Zuidoost wethouder was, een hele stap.

Over geloven gesproken: we geloven allemaal in Sinterklaas en we weten tegelijk dat hij niet bestaat. Mijn goede vriend Henk van Leeuwen heeft jarenlang de rol van Sinterklaas vervuld bij de intocht in Aalsmeer. Alle volwassenen die hem in die rol een hand gaven, begroetten hem als Sinterklaas. Terwijl ze donders goed weten dat Henk de meest succesvolle rondvaartbootonderneming in west-Nederland runt!

Zelf speel ik ook wel voor Sinterklaas om geld op te halen voor de jongerenorganisatie De Binding. En zelfs mijn vrouw en de ouders van de kinderen die we bezoeken en die goed weten dat Sinterklaas wordt gespeeld, begroeten mij steeds met een beleefde handdruk en een eerbiedig uitgesproken 'dag Sinterklaas'.

Bisschop en dominee
Ik ga er maar vanuit dat jonge kinderen deze site (mooi initiatief van Han Carpay!) niet bezoeken. Dan zouden ze nog van hun geloof in Sinterklaas af kunnen vallen om er later, net als u en ik, weer op te klimmen.

De predikant Klaas Hendrikse publiceerde in 2007 het boekje 'Geloven in een God die niet bestaat'. Hij noemt zichzelf een gelovige atheïst en een atheïstische dominee. Op de omslag van het boekje kijkt hij niet als een vriendelijke Sinterklaas en de humor in zijn boekje is een beetje grimmig. Ik vond het eigenlijk, ondanks de intrigerende titel en de ophef die erover ontstond, niet zo'n bijzonder boek.

Mijn conclusie na lezing van het boek was, dat als God niet bestaat, hij wel ergens voor staat. Gewoon het goede doen, dat is wat mij betreft waar God voor staat. Dat kan iedereen op zijn manier invullen.

Het liefst een beetje als Sinterklaas. Een leuk bestraffend rijmpje met goedbedoelde grapjes en daarna een gemeend persoonlijk cadeau. Want van een schouderklopje is nog nooit iemand geblesseerd geraakt, zo heeft onze net als ik import-Aalsmeerder Jan Leliveld ooit gezegd. En gezongen? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin