‘Europa? Minder… minder… minder’… of toch meer?

Burgers zijn al lang weer over tot de orde van de dag, bij bedrijven gaat het er meer dan ooit om op een goede manier het hoofd boven het water te houden… bij de gemeenten gaat het na de verkiezingen vorige week vooral om welke partijen (en in het bijzonder welke wethouders) de komende vier jaar de dienst uit gaan maken. En bij de overheden is de blik gericht op de verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei aanstaande… en achter de schermen op die voor de provincie en waterschappen in maart volgend jaar.

Het is merkwaardig. Hoe belangrijker het is, hoe lager de opkomst bij de verkiezingen. Bij de laatst gehouden verkiezingen voor de Tweede Kamer in september 2012 lag de opkomst in Aalsmeer op 80%… maar we weten allemaal dat 'Den Haag' steeds minder te vertellen heeft. Enerzijds staan ons de decentralisaties van overheids- en provincietaken naar gemeenten te wachten, anderzijds wordt in Brussel bepaald welke budgettaire ruimte onze landelijke overheid nog heeft.

Opkomst
Bij de recente gemeenteraadsverkiezingen was de opkomst in Aalsmeer/Kudelstaart bijna 53%, iets meer dan vier jaar geleden. Bij de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement in 2009 was de opkomst 39%… en bij verkiezingen voor de waterschappen in 2008 tussen 22% en 28% (wij vallen hier in Aalsmeer/Kudelstaart onder de waterschappen Rijnland en Amstel, Gooi en Vecht). Nou zijn droge voeten, waar de waterschappen onder meer voor zijn, zeer belangrijk, maar onze zeggenschap daarover benutten we dus nauwelijks.

Datzelfde geldt voor Europa. Dat staat ver weg van de burgers, zo lijkt het. En afgeven op Europa, dat lijkt een favoriete bezigheid. We geven Europa de schuld van ongeveer alles.

Een paar voorbeelden van de onterechte beschuldigingen: 
– Europa maakt Nederland failliet, want per jaar betalen we per Europeaan € 240 aan Europa (en € 8.000 per persoon aan onze eigen Nederlandse rijksbegroting…);
– dat Europese Parlement is bovendien veel te groot, met 736 leden voor slechts 500 miljoen Europeanen (één parlementariër per 700.000 inwoners). In Duitsland kunnen ze het met 622 Bondsdagleden op 80 miljoen inwoners (één lid per 130.000 inwoners), het Britse Lagerhuis heeft 650 leden (één lid per 97.000 inwoners) en in Nederland vertegenwoordigt een kamerlid iets meer dan 100.000 bewoners;
– er zijn veel te veel Europese ambtenaren, maar liefst 32.000 (en bij de Nederlandse ministeries ongeveer 120.000);
– we hebben in onze Noordwest-Europese regio al 69 jaar geen oorlog. Ik beweer niet dat we in vrede leven, helaas. Maar zo lang geen oorlog is in onze regio nog nooit voorgekomen. Honderd jaar na het uitbreken van wat wij de Eerste Wereldoorlog noemen, is dat heel memorabel… en te danken aan Europa.

Aalsmeer sceptisch
Zelfs inwoners van Aalsmeer zijn heel sceptisch over Europa. Terwijl 90% van de bloemen en planten zonder noemenswaardige douaneverplichtingen kan worden geëxporteerd, omdat dankzij Brussel de overbodige regelgeving in 1992 is afgeschaft. En dat Europa relatief zo goed bereikbaar is, is te danken aan de aanleg van veel wegen met Europees geld.

We hebben geen slapeloze nachten meer over de devaluaties van de Franse franc, Italiaanse lire en Spaanse peseta waardoor onze uitstaande facturen met datzelfde percentage minder waard werden (dat gebeurde meestal in het weekend).

Natuurlijk kan Europa het beter doen. Stoppen met die onzinnige verhuizingen van Brussel naar Straatsburg bijvoorbeeld. Of minder overdreven regelgeving, waardoor Nederlandse tunnels als de Waterwolftunnel van de pas aangelegde N201 aan meer eisen moeten voldoen dan de tunnels in Zwitserland. En het is natuurlijk belachelijk, dat LZV's (Lange Zware Voertuigen) met bloemen en planten uit Aalsmeer niet de Duitse grens over kunnen.

Hoe komt Europa dichterbij?
Het is een illusie dat Nederland zonder Europa kan of uit de EU zou kunnen treden. Nog afgezien van de economische effecten, hoe gaan we vraagstukken van duurzaamheid dan regelen. En wat te denken van (cyber)criminaliteit?

De lezer van ons enige nog journalistieke medium AalsmeerVandaag zal het mij niet kwalijk nemen dat ik van deze column schandalig misbruik maak om het CDA te promoten. Maar dat doe ik vanuit oprechte zorg. Bij de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement waren de belangrijkste uitslagen voor onze gemeente: PVV 22%, CDA 20%, VVD 16%, D66 11%, PvdA 9% en GroenLinks 6%.

Doe ons dat niet aan
Ik hoor al iemand roepen: 'Willen we minder Europa?…' en zijn aanhang: 'Minder, minder, minder'. Doe mij dat niet aan. Doe dat ons niet aan. Stém op 22 mei, maar niet op de partij die de vorige keer bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in onze mooie gemeente de meeste stemmen haalde. Dat hoef ik u misschien niet te vragen, maar wel uw buurman of -vrouw.

Stem voor Europa. Stem voor spreiding van welvaart, behoud van vrede, voor een toekomst voor de nieuwe generatie. Stem desnoods op een andere partij dan het CDA, maar bedenk wel dat wij als CDA een goed programma hebben.

Waarin onder meer staat dat onnodige regels achterwege moeten blijven. Dat we vrij verkeer van mensen, goederen, diensten en kapitaal koesteren, maar ook dat we de nadelen hiervan harder willen aanpakken: mensenhandel, malafide uitzendbureaus, sociaal toerisme, criminaliteit en oneerlijke concurrentie. Het CDA zet zich in voor voedselzekerheid, een duurzame economie, veiligheid en een beter klimaat. Dat kun je niet meer als land alleen, dat kan alleen op Europese schaal.

Hermen de Graaf is communicatieadviseur. Kudelstaarter – en bazuint dat ongegeneerd rond. Man van contacten, vooral in bloemenland. Twittert dat het een lieve lust is. Voorzitter lokale CDA-bestuur. Jongleert graag met ‘duurzaamheid’ en ‘rentmeesterschap’. Eigenwijze kerel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel