Column: ‘Met je vuilniszak’

Columnist van dienst Erik van Itterzon zat in de bioscoop en kwam daar een bekende tegen, die daar zat met een volle vuilniszak. Lees verder als u van de hoed en rand wilt weten. En passant bespreekt hij de toppositie die Aalsmeer inneemt als het gaat om incidenten met een viaduct én biedt hij de oplossing voor de motie alleenstaande minderjarige vluchtelingen.

Door: Erik van Itterzon. in Aalsmeer de containers vol zijn, of stuk, dan is niet snel repareren of de container legen de oplossing. In Aalsmeer vragen we dan: “neem uw vuil weer mee naar huis en probeer het later nog eens.” Ik vind dat niet heel klantgericht, het is toch niet de schuld van de klant dat de container stuk of vol is? Als de bakker twee dagen achter elkaar om 10 uur geen brood meer heeft, bakt hij de volgende nacht twee keer zoveel broden en verkoopt die de volgende dag. Zo werkt dat niet bij de Meerlanden, daar bepaalt de capaciteit het ritme en dus wordt ons gevraagd het afval weer mee te nemen. “Wat zit jij nou met een volle vuilniszak in de bioscoop?” “Ja, die dacht ik even weg te gooien en daarna lekker naar de film, maar de container was vol dus ik probeer het straks nog een keer.”
Ik begrijp dat je bakkers en afvalbedrijven niet met elkaar kunt vergelijken, maar misschien heeft de bakker toch nog wel een paar wijze lessen.

Op de Westeinder wordt te hard gevaren, te veel gezopen, de muziek staat te hard, er wordt vernield, er worden planten gejat. Ik zou zeggen: een niet al te opvallende boot met een sterke motor, agenten in burger en verbaliseren maar. Van mijn part rust je die politieboot uit met torpedo’s of harpoenen en met een dag of tien is de rust hersteld. Dat is niet de Aalsmeerse oplossing. De Aalsmeerse oplossing is de burgemeester die zegt: Fatsoen moet je doen. Ik verwacht daar, eerlijk gezegd, niet al te veel van. Wel vrees ik dat we van gemeentewege allemaal een tegeltje thuisbezorgd krijgen met daarop de tekst Fatsoen moet je doen.

Dáár moet de raad zich unaniem achter kunnen scharen, toch?

Het viaduct over de Hornweg, óók een voorbeeld van hoe voortvarend we in Aalsmeer problemen aanpakken. Ook wethouder Van Rijn vindt meer dan tweehonderd incidenten sinds 2011 een te hoog aantal. Het is natuurlijk ook een twijfelachtige eer de gemeente met de meeste viaductincidenten te zijn. Alleen een dorpje in Albanië en het dorp Collodi in Italië komen een beetje bij Aalsmeer in de buurt, maar voorlopig zijn we onbedreigd koploper.

Maar goed;  de gemeente hééft toch balken opgehangen die de hoogte aangeven en borden met knipperlichten? Klopt, maar die balken werden er afgereden en die knipperlichten zijn stuk. En dus gaan we nu serieus overwegen om het viaduct alleen nog open te stellen voor fietsers. En dan komt er vast een zeker een Verkeersdeskundige, met een Verkeersdiploma, die ons een dure oplossing gaat aanraden. Liefst een oplossing die niet stuk kan, want met dingen die stuk gaan (containers, waarschuwende knipperlichten) kunnen we in Aalsmeer niet goed omgaan.

Dan was er nog de gênante vertoning bij de behandeling van de motie alleenstaande minderjarige vluchtelingen.

Het is al een schande dat dit probleem überhaupt nog bestaat, dat er met deze kinderen geleurd moet worden. Onbegrijpelijk ook dat Aalsmeer niet zag hoe hier twee vliegen in een klap konden worden geslagen: vluchtelingen helpen én het probleem met het viaduct oplossen. Hoe dan? Zo: haal wat vluchtelingen van Lesbos naar Aalsmeer en huisvest ze ónder het viaduct. Geen ideale plek, maar voor de vluchtelingen al pure winst, want een dak boven hun hoofd. Ik begrijp dat het nu onder het viaduct een troosteloze bende is van zwerfvuil, blikjes en graffiti. Laat ze dat opruimen en het voortaan netjes houden. En laat ze te hoge vrachtwagens en busjes waarschuwen voor de maximale doorrijhoogte en zo veel schade voorkomen. We maken van de Hornweg een tolweg, vragen een bescheiden bijdrage die vervolgens geheel ten goede komt aan de Aalsmeerse jeugdzorg. Ik zou zeggen, breng dit plannetje maar in stemming. Dikke kans dat VVD en AA zich hier dolenthousiast achter scharen.

Eén reactie

  1. geweldig Eric,
    Ik ben voor.
    Heb een stukje gestuurd naar de meerbode, je weet wel ons plaatselijke verlengstuk van de gemeente, over de vuilnis ophaalmisser. Waarin ik voorstel en wij overwegen dit serieus, plastic niet meet te scheiden.
    Het zal wel niet geplaatst worden.
    Nel Lanser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel