Duurzaamheid is containerbegrip geworden… en maar goed ook

Een containerbegrip is vaak de wat denigrerende benaming voor iets wat op veel verschillende zaken wordt toegepast. Als het om duurzaamheid gaat, vind ik dat juist een compliment.

Duurzaamheid: de samenleving is er inmiddels van doordesemd. Dat het nog niet goed genoeg is, hoe we met de aarde en in onze samenleving met duurzaamheid omgaaan, dat is een waarheid als een koe. Toch denk ik dat we op de goede weg zijn.

Ondernemers
Een mooi voorbeeld in Aalsmeer is Celieplant/Bouquetnet, recent gevestigd op Greenpark Aalsmeer, leverancier van bloemen en planten aan retailketens. Commercieel directeur Peter Janmaat zei tijdens een bijeenkomst voor ondernemers in Aalsmeer in het gemeentehuis eind oktober: “Met klanten uit Duitsland praat ik tien minuten over de prijs en hoe een boeket er uit moet zien. De rest van het uur over duurzaamheid.”

En directeur John Celie zei me eerder dit jaar: “Met duurzaamheid kun je gewoon geld verdienen.” Ook een waarheid als een koe en er is ook niets mis mee.

100% recyclen
Het nieuwe pand van Celieplant is geheel opgetrokken uit beton, want dat is 100% te recyclen. Energie en water worden hergebruikt (afvalwater bijvoorbeeld in toiletten), het bedrijf heeft vier sectormilieucertificaten en haalde recent het nieuws omdat er tweeduizend zonnepanelen in gebruik werden genomen: goed voor de elektriciteit van tweehonderd huishoudens. Bloemen worden op gefilterd water verzonden en het afval (afval bestaat eigenlijk niet in de circulaire economie) wordt in zeven (!) verschillende stromen apart gescheiden.

En de duurzaamheid van Celieplant gaat verder: het bedrijf is een erkend leerbedrijf door Aequor. In de Hillenraad100, de top van het tuinbouwbedrijfsleven in Nederland, wordt deze exporteur 'het toonbeeld van duurzaamheid' genoemd. Alstublieft, lezers van AalsmeerVandaag…

Banken
Dat de zonnepanelen bij Celieplant door Rabo Groenfinanciering mede mogelijk zijn gemaakt is, denk ik, een bijkomstigheid. Anders zouden ze er ook zijn gekomen. Ik noem het toch, want hoe kritisch ik ook op het bankwezen ben, ook bij bankiers neemt het duurzaamheidsbesef toe. Directievoorzitter Mart Pfeiffer van Rabobank Regio Schiphol zei tijdens een bijeenkomst van de ledenraad, waar ik deel van uitmaak, deze week dat hij de Triodosbank vanwege hun duurzaamheidsdenken een grotere positie toewenste. Dan vind ik wel dat je lef hebt, als je dat als bankdirecteur zegt.

Hij zei nog iets in een gesprek dat me zeer intrigeerde: “Bezit is het einde van samenwerking. Als bij een duurzame of circulaire investering namelijk niemand via de bezitsverhouding de spelregels limiteert, dan komt er in het collectief een echte samenwerking tot stand, met ieders maximale inzet.”

Samenwerking
Samenwerking is een belangrijk onderdeel van duurzaamheid. Afgelopen donderdag hield het Platform Tuinbouw Veenstreek in Roelofarendsveen (ja beste lezers van AalsmeerVandaag, daar telen ze ook fantastische bloemen en planten, veredelen ze de mooiste bloemen en er is een internationaal beroemde kwaliteitsdienst gevestigd) een bijeenkomst met als thema 'Delen is het nieuwe hebben'. Daarin is samenwerking essentieel en ook dat is een voorbeeld van duurzaamheid.

Ik denk dat het een jaar of wat geleden nog onbespreekbaar zou zijn. Nu is het gangbaar. In alle edities van de kranten, papier en online, van deze week kom ik artikelen over duurzaamheid tegen en ook in vakbladen. Prima toch, dat duurzaamheid een containerbegrip is? Toegegeven, het moet nog verder doordringen in de haarvezels van de samenleving, zeker internationaal.

Klimaattop Parijs
Daar draagt de huidige klimaatloop in de aanloop naar de klimaattop in Parijs aan bij. Heel gaaf vind ik het dat daar ook vanuit de Aalsmeerse gemeenschap aan wordt meegelopen.
 
Want alle kleine stapjes helpen om het containterbegrip duurzaamheid inhoud te geven… en daarmee kunnen we grote slagen maken. Zodat ook komende generaties in hun eigen behoefte blijvend kunnen voorzien. En ja, dat is rentmeesterschap zoals het bedoeld is, containerbegrip of niet.
 

Hermen de Graaf is communicatieadviseur. Kudelstaarter – en bazuint dat ongegeneerd rond. Man van contacten, vooral in bloemenland. Twittert dat het een lieve lust is. CDA-statenlid in provincie Noord-Holland. Jongleert graag met ‘duurzaamheid’ en ‘rentmeesterschap’. Eigenwijze kerel.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel