Dé Aalsmeerse identiteit bestaat niet?

Tijdens de verkiezingscampagne in maart was behoud van de Aalsmeerse identiteit vaak een onderwerp in het debat. Voor je het daarover hebt moet je dan wel weten wat dat is, die Aalsmeerse identiteit. Wat dat betreft maakte Máxima indertijd een statement dat ‘Dé Nederlandse identiteit niet bestaat’. Geldt dat ook voor Aalsmeer?

Met Koningsdag voor de deur en het eerste jubileum van Máxima als koningin, zoals zij wordt aangeduid, wordt naar die belangrijke bijdrage van Máxima aan het publieke debat vaak verwezen.

 
Merkwaardig, die erfopvolging
Overigens heb ik het niet zo op de erfopvolging binnen ons koningshuis, waardoor nieuw geborenen een leven vol verplichtingen wordt opgelegd. En blijf ik het opvallend vinden dat de populariteit van de Oranjes zo enorm is gestegen met de toetreding van een leuke vrouw uit Argentinië. Het Wilhelmus zing ik evenwel hartstochtelijk mee hoor en bij ons gaat de vlag straks uit op Koningsdag 27 april (en echt belangrijk: halfstok op 4 mei bij de Dodenherdenking en in top op 15 augustus bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog). Bovendien waardeer ik de rol van onze -en vooral jullie koningin- zeer bij de vorming van de multiculturele samenleving…
 
Import blijft  
Het grootste deel van Nederland bekritiseerde Máxima vanwege haar uitspraak over de identiteit die niet bestaat. Maar: Groningers zijn anders dan Limburgers, Tukkers verschillen van West-Friezen en Amsterdammers kun je niet sneller op de kast krijgen dan door ze uit te maken voor Rotterdammers. Toch zijn het allemaal Hollanders die een deel van de Nederlandse identiteit vormen. Of juist ontrafelen….
 
En in Aalsmeer kennen we Buurters, Farregatters en Kudelstaarters. Al zijn die laatsten nu alweer beledigd doordat ze kennelijk tot Aalsmeer worden gerekend, zoals de Buskermolentjes, Raadscheldertjes en de Zethofjes. En al 33 jaar wonend in die mooiste kern van Aalsmeer worden wij nog altijd tot import gerekend, hoezeer we ons er ook thuis voelen.
 
Karakteristieken
En toch is er iets voor te zeggen, die Aalsmeerse identiteit. In de tuinbouw weet iedereen wel op z’n minst een verschil tussen Westlanders, Rijnsburgers en Aalsmeerders op te noemen. En ook karakteristieke kenmerken van hun veronderstelde identiteit. Als een Westlandse teler bijvoorbeeld een nieuwe bloemsoort gaat telen, plant hij meteen een hele kas. Een Aalsmeerse teler probeert eerst een vak in de kas en oordeelt dan. Een Rijnsburger kijkt naar wie de beste resultaten haalt en beslist op basis daarvan. Rijnsburgers en Aalsmeerders zijn ook veel meer handelaren.
 
Trots
De Aalsmeerse identiteit wordt verder gevormd door het opmerkelijk grote aantal verenigingen en koren: de hoogste dichtheid van Nederland zelfs. Veel ondernemerschap ook: in de afgelopen jaren wonnen drie Aalsmeerse bedrijven de Ondernemersprijs van Noord-Holland (Dutch Flower Group, Waterdrinker en Loogman Tanken en Wassen) en deze week werd de Dutch Flower Group verkozen tot het beste familiebedrijf van Nederland.
 
Opmerkelijke sociale en subculturele initiatieven zijn er ook, met de Pramenrace wellicht als icoon.
 
Ik denk niet dat die identiteit, als ‘ie al bestaat, zou verdwijnen als Aalsmeer zou opgaan in een grotere gemeente. Integendeel. Die identiteit en de sociale samenhang worden er, de Aalsmeerse cultuurdragers kennende, juist door versterkt. Zelfs als die identiteit niet bestaat…

Hermen de Graaf is communicatieadviseur. Kudelstaarter – en bazuint dat ongegeneerd rond. Man van contacten, vooral in bloemenland. Twittert dat het een lieve lust is. CDA-statenlid in provincie Noord-Holland. Jongleert graag met ‘duurzaamheid’ en ‘rentmeesterschap’. Eigenwijze kerel.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel