Column: ‘Trailrun…’

Door: Rinus Zuidervaart. Je hebt soms wat uit te leggen.

Het is ook een bijzondere sport.
De ‘gewone’ marathon is een afstand die voor een steeds grotere groep aardbewoners binnen handbereik ligt. Maar de uitdagingen worden steeds groter. (Ultra)trailrunning is in opkomst.
Trailrunners leggen hun afstanden af door bossen, weilanden en uitgestrekte heide. En de afstanden variëren van 10 tot 42,195, maar ook ultra afstanden van 50km – 100km en soms nog veel meer, worden niet geschuwd.

Natuurlijk heb je vooraf geoefend hoe met onmisbare proviand om te gaan. Maar daar is over nagedacht; een speciaal vest met ruimte voor alle formaten bidons en etenswaren.
Het gehele jaar door zijn er op verschillende plekken in Nederland trailruns georganiseerd.
Dus overleg met de geoefende runner kan geen kwaad. Waar ik eerst met meewarig gezicht het relaas van een loper aanhoorde ben ik om, en denk aan een vest in mijn maat.
Een trailrun heeft niets te maken met als een gek door het bos banjeren.
Wel met om je heen kijken en zeker niet de bodem waar je op loopt verwaarlozen. Geniet van de natuur. Laat alle dagelijkse beslommeringen elders. Lopen om te lopen, richting volgende voorraad/verzorgingspost. Als je niet oppast staat daar een gezellig clubje nog net niet met statafels zoveel mogelijk calorieën naar binnen te werken. Één van de grote voordelen. Op één dag is het niet ongewoon 6000 calorieën kwijt te raken. Dus aanvullen die handel. Door het gevarieerde landschap moet je gedoseerd met de energie omgaan. Soms loop je rustig een trap op net als je collega’s.

Goed. Je hebt heel wat afgehobbeld rechtsom, linksom. Nooit als een dolle stier want dan bereik je de laatste post nooit.

De pijlen wijzen de weg, of soms per app of ander slim technisch apparaat.
Je vertrekt met relatief grote club maar in het bos, of landschap waaiert alles snel uit.
Soms loop je in een groepje gedisciplineerd de verkeerde kant op.
Totdat iemand het voortouw neemt om slagvaardig de juiste weg in te slaan.
Vaak is de omgeving zo betoverend dat je het met je onmisbare, goed opgeladen smartphone wil vastleggen. Geen probleem. Gewoon doen! Die laatste twee woorden vind je ook terug op de ruggen van medelopers, ik zou het ook in politiek Den Haag ten zeerste aanbevelen.
Maar zo raak ik van het pad waarin ik u zo graag meeneem. De finish is ondanks al het optimisme hierboven toch welkom.

De bovenbenen moeten het duidelijk even ontgelden tot een aantal dagen na de missie. Moe, trots en voldaan pus medaille om de hals.
Trailrunning is een fantastische sport die ik iedereen met voorliefde voor de loopsport kan aanraden.

Tenslotte…

In de ochtend van woensdag 21 september 2005 heb ik voor de allerlaatste keer een rondje van vijf kilometer gerend. Ik had niet kunnen bedenken dat een paar tellen zonder zuurstof in mijn brein bij het avondeten ervoor zorgde dat sindsdien mijn linker lichaamshelft blokkeert. Een rondje van vijf kilometer nu is beslist onmogelijk en levert ongetwijfeld een politiebericht in het achtuurjournaal op.
Met alle liefde had ik bovenstaand uit eigen ervaring beschreven maar het is allemaal even anders ‘gelopen..’

Gelukkig kan uit het aangedane brein nog wel een pennenvrucht voortkomen…

(Foto archief AV/ArjenVos)

Rinus Zuidervaart is parttime ‘bewoner’ van de gemeente Aalsmeer. Vermaakt zich als cliënt op de dagbesteding van Ons Tweede Thuis, locatie Mendel, met onder meer schaken en computerzaken. Heeft een neus voor taal en laat zich inspireren door Godfried Bomans. Verzamelt op zijn eigen tijd en in zijn eigen tempo columns van gebeurtenissen uit zijn leven.

Eén reactie

  1. Bijzonder Rinus, ook al komen we elkaar niet meer tegen aan de Zwarteweg. Deze column is geschreven zoals ik jou heb leren kennen. Ik hoor in gedachten jouw stem nog die deze tekst voorleest ook al is dat van ruim 12 jaar geleden. Een mooie tekst van een mooi en bijzonder mens. Een warme groet, Angelique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin