Column: ‘Tienduizend stappen’

Dat lopen goed is voor de fysieke gesteldheid is plezierig maar dat je al wandelend je gedachten de vrije loop kunt laten en tot nieuwe inzichten komt is misschien nog veel fijner. De columnist van vandaag wandelt heel wat af. Heeft frustraties omdat het maar niet lukt in Aalsmeer tot tienduizend stappen per dag te komen maar belicht toch graag de lichtpuntjes van zijn inspanningen.

Door: Arjen Vos. Wandelen is helemaal hot. Deze week plopten er drie persberichten over wandelen in onze AalsmeerVandaagbrievenbus. Wandelnetwerk Noord Holland is officieel geopend verklaard, voor kinderen wordt er een alternatieve avondvierdaagse georganiseerd en wethouder Van Rijn wandelde over de Hornweg om met bewoners te praten. Dat laatste ‘geheel coronaproof’ natuurlijk. Dat schijnt er tegenwoordig bij vermeld te moeten worden want niet alleen worden mensen verketterd als ze te dicht bij elkaar op een foto staan, ook als een tekst vermeldt dat mensen elkaar hebben opgezocht, is dat vragen om moeilijkheden als daar niet de disclaimer ‘geheel coronaproof’ bij staat.

Omdat voor sporten in teamverband beperkingen gelden, de sportscholen nog dicht zijn en thuis werken de norm is, moeten we ons tot andere manieren van bewegen richten om te voorkomen dat we met onze buiken klem raken tussen beeldschermen en bureaustoelen. Dat gevaar is namelijk levensgroot aanwezig. Collega’s, vrienden of bekenden die je na lange tijd weer in het echt ziet, blijken ineens een heel stuk gegroeid te zijn. En dan niet in de lengte.

De makkelijkste manier om te blijven bewegen is: wandelen. Daar heb je niks anders voor nodig dan een paar stevige stappers en een brok motivatie. De door de Hartstichting aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is tienduizend stappen. Dat zou voor iemand die gemiddeld beweegt toch een eitje moeten zijn dacht ik. Net als twee stuks fruit tot je nemen. Al lukt me dat met blauwe bessen of frambozen gek genoeg vele malen beter dan met een grapefruit of een goudrenet.

Tienduizend stappen dus. Dat blijkt op een gemiddelde dag niet of nauwelijks te doen, zo vertelt mijn stappenteller. Mijn echtgenote en ik, allebei in bezit van een smartphone met identieke gezondheidsapp, wandelen al geruime tijd heel wat af. Doen vrijwel dagelijks een door professor Scherder aangeraden ommetje en sloven ons in het weekend nog meer uit met een dubbele ronde waarbij we half Aalsmeer onze hielen laten zien. Desondanks halen we toch maar hoogstzelden die magische tienduizendstapppengrens wat op mijn app een equivalent is van een kleine tien kilometer. Wij blijven meestal tot onze frustratie ergens rond de zes steken. Waarschijnlijk omdat Aalsmeer toch te weinig routevariaties heeft. Al moet gezegd dat het genoemde wandelnetwerk zeker een aanwinst is.

Al wandelend door het Aalsmeerse landschap zien we hoe het dorp aan het veranderen is en verbazen ons over genomen beslissingen die de infrastructuur moeten verbeteren, woningen moeten opleveren maar tegelijk het landschap en de leefbaarheid beïnvloeden. Dat er bedrijfsunits komen op Parkmeer, de nieuwbouwwijk achter de Stommeerkade, vinden we onbegrijpelijk. Huizen zijn er nodig. En dan ga je op de plek waar het mag bedrijfspanden bouwen.

Het nut van een doorgetrokken weg achter de Molenvliet naar de Aalsmeerderweg ontgaat ons volledig met een aansluiting verderop die er al ligt. We zien de spreekwoordelijke poppen al aan het dansen als de twee monumentale wilgen en zes populieren op het parallelweggetje straks voor die weg moeten wijken.

Verder hopen we vurig dat er langs de gehele Middenweg een met bomen verrijkte wandelallee komt zodat je van Zuid naar Oost door Greenpark kunt wandelen en via de Hornweg weer terug. Want dat is volgens wethouder Van Rijn een optie met de Hornweg: het fietspad, vroeger een sloot, nu een derde bestemming geven door hem om te toveren tot wandelboulevard. Onze zegen heeft hij voor dit plan.

Wat ook een aanwinst zou zijn is een afslag van de Hogedijk naar de Aalsmeerderweg. Liefst eentje die aansluit op de kruising met de Middenweg. En dat je dan halverwege dat eerste stuk Middenweg rechts door het schapenhek stapt, over het dijkje tussen de watertjes doorloopt en achter het Schipholparkeerterrein langs weer bij de Molenvliet uitkomt en dat je daar het bruggetje over steekt om bij de molen uit te komen. Bruggetje? Ja een bruggetje. Dat is er nog niet maar is toegezegd door de Stichting Leefomgeving Schiphol voor de aanleg van het Groene Lint, een cadeautje wat nog uitgepakt moet worden.

Zomaar wat suggesties die boven komen borrelen bij het wandelen. Als we al zoveel goede plannen smeden bij zes kilometer, wat voor moois zouden we dan bedenken bij tien?

Foto’s Arjen Vos

Arjen Vos hanteert sinds zijn middelbare schooltijd de camera, en later ook pen en toetsenbord. Mede-oprichter en thans hoofdredacteur van AalsmeerVandaag. Altijd geïnteresseerd in mensen. Chaotisch, jongensachtig, vader van vier kinderen.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel