Column: ‘ONE de musical’

Door: Ilse Zethof. Het theater in Studio’s Aalsmeer heeft mooie tijden gekend. Het Crown Theater in het voormalige Endemolcomplex, was een aanwinst voor Aalsmeer. Menigeen heeft genoten van dans, zang, muziek, toneel, kindervoorstellingen en meer vanuit de rode stoelen. Zakelijke evenementen en dinershows werden er georganiseerd, scholen, (culturele) verenigingen en koren stonden op het podium met trotse familieleden en vrienden in de zaal. Een aantal jaar deed de zaal zelfs dienst als bioscoop. Ik was trots op ‘ons’ theater en kwam er vaak om mijn kinderen in de spotlights te zien staan bij dans- en musicalshows, te genieten van cabaret en muziek of een filmpje te pakken. Dat laatste wel regelmatig in een nauwelijks gevulde zaal, maar dat had ook zo z’n voordelen. Er zat nooit iemand met zijn hoofd voor.

Het theater kende echter ook zeer moeilijke tijden. Het was vechten voor de directie om de hele grote producties binnen te halen. Een prachtig theater, maar net te klein om te wedijveren met de grote jongens in onze omgeving. En toen kwam het bericht na zes jaar dat er geen nieuw theaterseizoen kwam, wat erg jammer was. Gelukkig werden de zaal of andere ruimtes nog wel eens verhuurd, maar het stond meer leeg dan dat er publiek was. Ik vond dat zo zonde van zo’n mooi gebouw dat zoveel potentie had.

Tot eind vorig jaar musicalproducent Roel Pieters, die jaren voor EndeMol heeft gewerkt, zijn oog had laten vallen op het leegstaande theater in Aalsmeer. Hij had een musical geproduceerd en zocht een theater met veel mogelijkheden. En dat had Aalsmeer. Er was nog niet heel veel reclame voor deze productie gemaakt, maar wij zagen het voorbij komen. Daar moesten we natuurlijk naar toe, zeker omdat het in ons eigen Aalsmeer is.

Egyptische sferen
Wie een tijdje niet in het imposante gebouw aan de Van Cleeffkade is geweest, zal verbaasd zijn over de metamorfose. De foyer is aangekleed in Egyptische stijl met onder andere sfinxen. De theaterzaal is indrukwekkend verbouwd met beweegbare decors, LED boxen en zelfs een loopbrug boven de stoelen.

Dit alles voor ONE de Musical, een liefdesverhaal. Een verboden liefde tussen prinses Mira en de arme stoere arbeider Amon. Het speelt zich af in het oude Egypte tijdens de bouw van de piramide voor de koning. Dan is daar ook nog de op macht beluste vizier, de rechterhand van de koning. Hij wil nog machtiger worden en denkt dit te kunnen bereiken door met Mira te trouwen. Een mooi verhaal, maar niet helemaal uniek. Het doet veel denken aan het sprookje van Aladdin. Maar dat maakte ons niet eens zoveel uit, want alles eromheen was prachtig.

Mijn dochters en ik waren vooral erg onder de indruk van het niveau van de cast. De zang is mooi, de dansers geweldig en vooral de free runners en acrobaten laten hoogstandjes zien. Dit hadden we niet verwacht. Ook op technisch gebied is het best spectaculair met al die LED-panelen. Soms weet je niet goed waar je moet kijken. Er gebeurt veel, ook naast en zelfs boven het publiek.

Dichtbij genieten
Ik hoop van harte dat deze musical, wat voor de producent een droom is die uitgekomen is, het gaat redden in ons Aalsmeerse theater. Door corona moesten ze meteen na de première eind november hun deuren weer sluiten tot een paar weken geleden. Het publiek komt nog niet in groten getale. De mensen zijn nog voorzichtig, wat te begrijpen is. Maar ik gun het de cast, de crew en het management. En daarbij is het natuurlijk leuk dat weer veel mensen Aalsmeer weten te vinden. Kunnen ze mooi overdag het bloemendorp aan of op het water ontdekken en ’s avonds naar deze mooie productie.

Ik zou dus zeggen: Aalsmeerders en Kudelstaarters, laat je eens een avondje dichtbij huis verwonderen in ‘ons’ theater. Ze verdienen het. Laten we samen ons steentje bijdragen dat ONE de Musical kan draaien tot de deuren van Studio’s Aalsmeer definitief dicht moeten voor woningbouw. Dan is het gebouw met een rijke Aalsmeerse historie echt niet meer…

Foto Arjen Vos

Ilse Zethof is communicatieadviseur, tekstschrijfster en één van de oprichters van Aalsmeer Vandaag. Vanuit Brabant door de liefde in Kudelstaart beland en ingeburgerd. Eigen bureau. Sociaal en open type met zwak voor kinderen en gehandicapten. Doet veel vrijwilligerswerk.

 

 

Lees vorig bericht

Wonen is een recht

Lees volgend bericht

Foto 381: verzin en win


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *