Column: ‘Niet lullen maar poetsen’

Door: Ilse Zethof. Klagen over van alles en nog wat. Dat kunnen wij als Aalsmeerders en Kudelstaarters goed. Maar klagen heeft in sommige gevallen zin, zeker wanneer je uitlegt waarom je het ergens niet mee eens bent of nog beter, een idee hoe het anders kan oppert. Uiteraard niet over dingen waar je geen invloed op hebt en het knotsgekke gedrag van Poetin. En zo lang het maar geen mopperen of tegen dingen aanschoppen is waar je niks mee doet. En doe het vooral met respect. Niet schelden of zomaar iets roepen op bijvoorbeeld Facebook, oh zo makkelijk en dom. Al geef ik toe dat af en toe lekker zeuren best fijn kan zijn, zeker wanneer je er zelf verder geen last van hebt. Erger je je ergens aan? Of je accepteert het en probeert er niet wakker van te liggen of je meldt het, komt in actie en probeert er daadwerkelijk wat aan te doen.

Neem bijvoorbeeld de Burgemeester Kasteleinweg. Door alle reacties dat de rotondes niet veilig zijn, is er toch nog eens goed naar gekeken. Of het feit de werkgroep Fort Kudelstaart het voor elkaar heeft gekregen de plannen van het Zeilfort in de papiervernietiger te krijgen. Je kunt het er mee eens zijn of niet, zij hebben zich ergens sterk voor gemaakt en niet alleen maar lopen klagen. Ook de plannen voor een tweede supermarkt in Kudelstaart zijn voorlopig van tafel door actie van bewoners en ondernemers.

Herinrichting Raadhuisplein
Ik weet zeker dat er veel mensen klagen over het Raadhuisplein en omgeving. Sfeerloos met al die auto’s, gevaarlijk wanneer je het plein afrijdt, Stokkeland ziet er niet uit etc. Dit is HET moment om je mening hierover te geven en met suggesties te komen. De gemeente is namelijk bezig met plannen voor de herinrichting en iedereen mag meedenken. En laten we dit nu eens positief bekijken in plaats van meteen denken dat ze met alle ideeën waarschijnlijk toch niks gaan doen en dat het van te voren allang is vastgesteld. Een keer niet alleen maar klagen, maar kom in actie en vul de enquête in. Denk out of the box, je weet maar nooit of er iemand door geïnspireerd wordt. De enquête sluit op 9 januari, dus je hebt nog ruim een week om onder het genot van een oliebol je gedachten er eens over te laten gaan. Ik zou zeggen: doen!

Happy Bodies
Klagen over je lijf en leden is ook zo’n lekker onderwerp. Doe ik ook hoor. Ook hier kun je proberen er iets aan te doen. Blijf er niet te lang mee lopen en ga langs de huisarts. Meer sporten is ook zo’n stap. Ik heb onlangs Happy Bodies ontdekt dat sinds een klein jaartje in het oude ING-pand aan de Van Cleeffkade zit. Misschien nog niet bij heel veel mensen bekend, maar hier doe je je workout in 35 minuten onder goede begeleiding en helemaal afgestemd op jouw lichaam, energie en doelen. Geen spiegels, geen harde muziek en televieschermen, geen jaloersmakende gespierde lijven van zwetende jongeren, geen uren trainen zonder dat je weet wat je doet. Maar effectief trainen in een rustige omgeving met, voor mij dan…. vooral ‘leeftijdsgenoten’. Een aanrader!

Help lokaal
Goede voornemens…  Zullen we volgend jaar vooral zelf in actie komen, de verantwoordelijke(n) erop aanspreken als je het ergens niet mee eens bent en met ideeën komen? Roep niet alleen dingen zoals ‘de Zijdstraat is niet gezellig meer’. Maar koop juist lokaal, zodat de ondernemers daar de kans krijgen te groeien door uitbreiding, meer ideeën te ontwikkelen en nieuwe ondernemers te verwelkomen. Help elkaar lokaal!

Een fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2023.

Ilse Zethof is communicatieadviseur, tekstschrijfster en één van de oprichters van Aalsmeer Vandaag. Vanuit Brabant door de liefde in Kudelstaart beland en ingeburgerd. Eigen bureau. Sociaal en open type met zwak voor kinderen en gehandicapten. Doet veel vrijwilligerswerk.

3 reacties

  1. Tja mee doen meedenkenken met al die voorgebakken kliekjes waar je niet mee mag doen want die hebben hun meningen al voor gekauwd gekregen van de gevestigde orde. En zo verandert er dus echt nooit iets en is inspraak een lachertje.

  2. Top stukje! Regelmatig trek ook ik van leer op fb. Deels lucht het op, soms “moet” je wel op iemand of iets reageren. Met de Stichting Werkgroep Fort Kudelstaart is het na 4 tropenjaren gelukt het melomane plan een halt toe te roepen. Als burger kom je er in al die jaren achter hoe moeilijk het is een olietanker van koers te doen wijzigen. Liever hadden de omwonenden deze lange en kostbare weg niet genomen. Kostbaar voor de gemeente, de ondernemer ( al zal dat wel meevallen) en de omwonenden hebben ook een behoorlijke financiele aderlating mogen laten. Dit alles had voorkomen kunnen worden als er serieus naar de omwonenden was geluisterd en gehandeld. Samen werken toch? Participatie is in Aalsmeer ( mijn enige referentiekader) een prachtig woord met weinig inhoud. Er wordt met je gesproken, ze luisteren en vervolgens vaart de olietanker rustig door. Volledig op de, al daarvoor, uitgestippelde koers. Ik hoop dat in 2023 er toch verandering in gaat komen. Immers we hebben allemaal hetzelfde doel. In dit geval een prachtig fort, toegankelijk en passend in de omgeving. Een geweldig 2023 allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin