Column: ‘Muziek’

Sursum Corda in De Spil (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door Strydom Bruwer. Wij hadden het voorrecht om in Amsterdam een concert van de immer populaire André Rieu bij te wonen. Wat een feest van vrolijkheid en feestelijkheid was het! Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die met een zwaar en bezorgd gemoed de concertzaal binnenliep, er als een ‘ander mens’ weer uitkwam. Het deed me opnieuw de helende en verheffende waarde van muziek beseffen.

Muziek speelt een centrale rol in het leven. Ten eerste is muziek een middel om te communiceren. Je kunt een bepaald gevoel zonder of met woorden overbrengen en zelfs datgene waar helemaal geen woorden voor zijn tot uitdrukking brengen.

Deskundigen en medici beweren: muziek is echt het medicijn voor de hersenen, het versterkt de banen van de hersenen. De analytische linker hersenhelft en de creatieve rechter hersenhelft verbinden zich met elkaar door muziek. Spanning en angst worden verminderd door de afgifte van dopamine, het ‘voel je goed’-hormoon. Het stimuleert de emotionele reactie passie, heimwee en vreugde. Muziek is therapeutisch en heeft zelfs een helende werking. Muziek kan emoties losmaken, ook emoties die voor lange tijd onderdrukt zijn. Muziek roept vaak herinneringen op en kan ons in een andere, mooiere wereld brengen. Zelfs pijn wordt verlicht en het geheugen verbeterd bij het luisteren naar muziek.

Als je de Bijbel leest, is het duidelijk dat muziek en zang een integraal onderdeel waren van de aanbidding van God door de gelovigen. Zo lezen we onder meer in Psalmen: ‘Ik wil vrolijk zijn, voor U juichen, uw naam bezingen, Allerhoogste…’ en in Spreuken: ‘Een vrolijk hart bevordert een goede gezondheid, een sombere geest verzwakt het lichaam.’

En het is waar wat de Engelse schrijver/dichter Walter Savage Landor zei: “Muziek is Gods geschenk aan de mens, de enige kunst van de hemel gegeven aan de aarde, de enige kunst van de aarde die we meenemen naar de hemel.”

Zullen we niet meer van muziek maken in ons leven en in onze gemeenschap?

(Foto archief AV/Jaap Maars)

Strydom Bruwer is sinds april 2022 predikant van de Samen Op Weg Gemeente in Kudelstaart. Daarvoor woonde en werkte hij in Zuid-Afrika waar hij opgroeide als zoon van een wijnboer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin