Burgerschap

Pennenstreek 286. Pas als het mis gaat, ga je je ergens mee bemoeien. Als de stoeptegels los liggen, er gaten in de weg zitten, bij wateroverlast, geluidsoverlast, falende zorg, files, vervuiling, regeldruk, criminalisering, drugs, huiselijk- en/of straatgeweld… – dan moeten ‘ze’ er ‘wat aan doen’.

 

‘Ze’: daarmee wordt de overheid bedoeld – gemeentelijke- of provinciale besturen, het waterschap, ‘de regering’, politie, justitie en de handhaving, of ‘Europa’.

 

Bijna nergens heerst het idee dat ‘ze’ wijzelf zijn. Wij hebben ‘ze’ gekozen – al dan niet indirect. In gemeenteraden, provinciale staten, waterschappen en parlementen. 

 

De verkiezingen voor het Europese Parlement hadden in Aalsmeer een recordopkomst van 45 procent – zeven procent meer dan de vorige keer.

Ruim achttien procent stemde op kandidaten die bijna geen, of helemaal geen partijorganisatie achter zich hadden: FvD en de PVV.

 

Maar ook bij de andere lijsten is bijna geen enkele kiezer lid van de partij waarop hij gestemd heeft.

 

Waarom zou je je druk maken over bijvoorbeeld het openbaar vervoer, als je een auto hebt? Of over de woningbouw als je toch al woont?

 

Betrokkenheid bij het bestuur is ver te zoeken. Als je genoeg geld hebt, kun je alles voor elkaar krijgen.

 

Voor de rijken betekent dat: investeren in datgene wat voor de minder bedeelden moeilijk te krijgen is. Zoals onroerend goed. Oftewel ‘huisjes melken’.

 

Ook: investeren in datgene wat afleidt van de dagelijkse maatschappelijke problemen. ‘Brood en spelen’. Brood is in geval van nood wel bij de voedselbank te krijgen – maar de spelen worden steeds lucratiever. In Nederland heeft de festivalisering toegeslagen: per jaar niet minder dan 688 muziekfestivals!

 

De regenten van de 17de en 18de eeuw gaven veel van hun geld uit aan kunst en cultuur; onze musea hangen er vol mee. En… – het woord zegt het al! – ze namen deel aan het bestuur.

 

De ‘geldadel’ van nu laat zijn kapitaal over de wereld flitsen – en hoeft zich steeds minder aan te trekken van de maatschappij waarvan hij nauwelijks meer deel uitmaakt. En kunst en cultuur? Zijne majesteit Mecenas is helaas overleden.

 

Tekst Pierre Tuning

 

Links:

Verkiezingen Europees Parlement

Festival Monitor 2018

Festivals in Nederland

Regenten

Mecenas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel