Bloemsierkunstgevechten tijdens Aalsmeerse feestweek

Wilt u wel eens een bloemsierkunstgevecht meemaken of er zelf  aan meedoen? Dat kan, volgende week, in de zakelijke feestweek van Aalsmeer die altijd begin november wordt gehouden. Onder meer bij FloraHolland, pardon, Royal FloraHolland.
 
Ze worden Hana Ike Battles genoemd, de uit Japan overgekomen duels waarbij twee arrangeurs in vijf minuten een bloemstuk maken. De winnaar gaat door naar de volgende ronde en het leuke is, dat het publiek bepaalt wie de winnaar is. Leuk is ook de opzwepende muziek, het deskundige commentaar en dat in feite iedereen kan mee kan doen.
 
Floritainment
De Nederlandse organisatoren ervan hebben er zelfs een nieuwe term voor bedacht: floritainment; Dat staat voor het floraal in combinatie met entertainment. Professionele arrangerurs nemen het tegen elkaar op, maar ook toeschouwers en amateurs kunnen meedoen. Er zijn zelfs Hana Ike Battles
voor kinderen.
 
Voor iedereen
Hana Ike Battles worden op 2, 3 en 4 november georganiseerd op de twee Trade Fairs die in de eerste week van november worden gehouden in Aalsmeer en Vijfhuizen (zie ook http://www.hanaikebattle.eu/nl-NL/agenda). Die week is eigenlijk de tweede feestweek in Aalsmeer, na de feestweek in september die voort is gekomen uit de Pramenrace.
 
Maar dan een zakelijke, in 1963 begonnen als Bloemenvaktentoonstelling Aalsmeer, later nationale en internationale bloemenvaktentoonstelling en zelfs internationale tuinbouwvakbeurs Horti Fair in Amsterdam. En daarna weer als sierteeltvakbeurs in het veilingcomplex van FloraHolland, pardon, Royal FloraHolland. Die vakbeurs kan iedereen bezoeken (registreer vooraf via  https://www.royalfloraholland.com/nl/inkopen/marketing-en-kwaliteit/beurzen-en-plazas/trade-fair-aalsmeer/voor-bezoekers/).
 
Extra marktkansen
Hana Ike Battles zijn een aanvulling op de marktkansen voor bloemen. Van planten weten we, dat ze de lucht zuiveren, het welbevinden bevorderen en de directe omgeving veraangenamen. Daarover is inmiddels veel bekend en dat wordt ook ingezet om het plantenverbruik te bevorderen.
 
Bloemen kunnen zo'n impuls ook gebruiken, een andere dan de traditionele bloemschikwedstrijden We kennen allemaal de emotionele waarde van bloemen: geboorte en dood, verdriet en geluk: bloemen maken mensen blij. Een nieuwe stimulans voor bloemengebruik kunnen Hana Ike Battles zijn, vergelijkbaar met de vele competities die mensen tegenwoordig vermaken. Heel Holland bakt, Expeditie Robinson, Boer zoekt vrouw: de meest populaire tv-programma's hebben een element van competitie.
 
Droombeeld
De organisatoren van de Hana Ike Battles in Nederland hebben een droombeeld: een internationale competitie, waarin de allerbeste bloemenarrangeurs uiteindelijk in een galafinale strijden om de allerhoogste eer. De Oscar van het floritainment, de Grand Prix, Olympische Spelen en Nobelprijswinnaar van de bloemsierkunst ineen. Daarvan kunt u de try-outs zien en meemaken, op 2,3 en 4 november in Aalsmeer. En als hun droom bedrog blijkt te zijn, heeft u in ieder geval een leuke happening meegemaakt. En als hun droom werkelijkheid wordt, was u bij de geboorte ervan. In beide gevallen best uniek…
 
Hermen de Graaf is communicatieadviseur. Kudelstaarter – en bazuint dat ongegeneerd rond. Man van contacten, vooral in bloemenland. Twittert dat het een lieve lust is. CDA-statenlid in provincie Noord-Holland. Jongleert graag met ‘duurzaamheid’ en ‘rentmeesterschap’. Eigenwijze kerel.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin