Amstelveenmeer

Pennenstreek 302. Misschien heeft Harmen van der Steenhoven gelijk, en bestaat Aalsmeer in 2040 niet meer. De Amstelveense D66-fractievoorzitter schrijft: 
 
‘Het ambtelijk samenwerken ging goed. Het besturen door twee gemeentebesturen niet. Twee kapiteins op één schip werkt nou eenmaal niet. De meest voor de hand liggende en goedkoopste oplossing is een fusie van de beide gemeenten. Een fusie van twee gemeenten vergt van kopstukken echter wel de politieke moed om je eigen persoonlijke belangen naar de achtergrond te bewegen. Er komen immers minder raadsleden, wethouders en burgemeesters terug in de nieuwe fusiegemeente. In Amstelveen was die moed aanwezig. In Aalsmeer ontbrak die moed. De komende jaren zullen de inwoners van de gemeente Aalsmeer de prijs betalen voor het behoud van de eigen zeggenschap.’
 
Ik was ooit lid van d’66 (nu: D66), toen de slogan was: ‘De burger bij het bestuur’. D66’er Steenhoven praat over de slagkracht bij belangrijke beleidsdossiers, efficiency van de ambtelijke organisatie, het inboeken van structurele besparing en de eisen van digitale dienstverlening – dat soort dingen. Niks over betrokkenheid van Aalsmeerders bij ‘hun’ gemeentebestuur – en voor de Amstelveners is kennelijk alleen hun aantal belangrijk.
 
Steenhoven schrijft: “De komende jaren groeit onze gemeente met minimaal het huidige inwonersaantal van de volledige gemeente Aalsmeer.”
Ik zou me meer zorgen maken over de democratie, Steenhoven! Dat is sinds de Fortuynrevolutie van twintig jaar geleden in bestuurlijk Nederland veel te weinig gebeurd. Lees eens een boek, zoals van Rutger Bregman: De meeste mensen deugen. Dat schetst een toekomstbeeld van burgers die over een eigen ‘burgerbegroting’ beschikken – wat niet alleen de betrokkenheid, maar ook de ‘slagkracht’, ‘efficiency’ en ‘besparingen’ bevordert.
 
En als Aalsmeer dan onvermijdelijk is opgeslokt door Amstelveen, kijk dan ook even naar de burgerbegroting van het dorp Geffen, dat met de gemeente Oss moest fuseren.
 
Dat zullen wij beiden niet meer meemaken: Pierre Tuning (geb. 1943) zal in 2040 wel dood zijn en Harmen van der Steenhoven is exit.
 
Links:

Tekst Pierre Tuning

Foto: Amstelveense Poel (foto archief AV)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin