Amstellam

Pennenstreek 301. Het is dus niet gelukt. Aalsmeer en Amstelveen liggen in echtscheiding.
 
Het idee was ooit: als we onze ambtelijke organisaties samenvoegen, is dat goedkoper en efficiënter. Door een toenemende regeldruk – allerlei taken die door het Rijk over de schutting zijn gegooid en op het bordje van de gemeenten kwamen te liggen – zijn er te weinig ambtenaren om alles uit te voeren; afdelingen worden te klein en teveel afhankelijk van een paar personen. Er hoeven maar een paar ambtenaren ziek te zijn – of op vakantie, met verlof, of op cursus – en de dienstverlening stagneert. Aalsmeer (31.724 inwoners) en Amstelveen (90.827) zetten een gezamenlijke dienst op. Aalsmeer neemt 25 procent van de kosten voor zijn rekening en Amstelveen 75 procent. Lijkt op papier heel logisch.
 
Maar dan komen de problemen. Als een Aalsmeerder met ‘zijn’ gemeente belt, krijgt hij een Amstelveense ambtenaar aan de telefoon. En de ambtenaren die de Aalsmeerse wethouders – en burgers! – moeten bedienen, zitten in Amstelveen.
 
Dat blijkt slecht te werken. Nu de bom barst, schrijft de gemeente Aalsmeer: ‘Wij merken dat de vergrote afstand tussen ons bestuur en uw ambtelijke organisatie leidt tot moeilijkheden in de sturing. Dit komt de dienstverlening aan de inwoners en bedrijven in Aalsmeer niet ten goede.’
 
En de afgesproken verdeelsleutel van 25/75 procent heeft tot gevolg dat als Amstelveen een grote investering doet ten bate van de ambtelijke organisatie – in dit geval in de ICT – betekent dat, dat Aalsmeer automatisch een kwart moet meebetalen.
 
Meebetalen zonder mee te beslissen. Dat pikt Aalsmeer niet. En de Aalsmeerders kennelijk ook niet.
 
Volgens een ‘poll’ op de Facebook-pagina van het Witte Weekblad is een ‘grote meerderheid van lezers voor stopzetten samenwerking’; ‘maar liefst 94 procent’!
Dat ‘stopzetten’ zal niet meevallen. Je moet er niet aan denken wat het kost om de ambtelijke organisatie te ontvlechten en de ambtenaren in het veel te kleine Aalsmeerse gemeentehuis te proppen.
 
Zo’n ontvlechting is een Brexit in het klein.
 
Links:
 
Tekst Pierre Tuning, foto archief AV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin