Alarm

Het is maandag 3 december 2012, 12.00 uur. Ik zit thuis op de bank, het is stil in huis en ik hoor in de verte vaag een sirene loeien. Ik besef dat het weer de eerste maandag van de maand is. Het loeien is geruststellend, de sirenes doen het nog. Opvallend is echter dat het geluid amper is te horen. Stel je toch voor dat de vijand het land binnenvalt tijdens spitsuur in huize Bras. In dat geval is door de herrie van alle familieleden heen die sirene echt niet te horen. Dan weet ik er pas van als ze aanbellen. Dat schiet natuurlijk niet op.

Door dit voorval ben ik eens gaan nadenken over het nut van dit middel. Welke calamiteiten kunnen we nu eigenlijk verwachten? Een tsunami zal ons niet treffen met Engeland voor de deur. En de waterspiegel stijgt met enkele millimeters per jaar, dus die sirenes hoeven voorlopig nog niet aan. Stel dat Iran een atoombom afwerpt boven Kudelstaart en dat we die sirenes op tijd horen (hopelijk doen de Iranezen dat niet op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur), in welke schuilkelders kunnen we dan ons heil zoeken?

Mijn berging ziet er wel stevig uit, maar zo’n bom… ik weet het niet. Of wordt ik nog steeds geacht om onder de tafel te kruipen met mijn noodpakket met kaarsen en extra water? Of in de opening van de deur omdat die constructie langer blijft staan als de muren instorten bij een aardbeving? Welke aardbeving? Als mijn zoon een beetje hard met de deuren slaat, geeft dat een grotere uitslag op de schaal van Richter dan een aardschok in Groningen vanwege een leeggepompt gasveld.

Maar als ik realistisch ben, dan dient het uiteraard een groot belang, zo met Schiphol om de hoek. Niet omdat ik de illusie heb dat de sirenes voor een neerstortende Boeing kunnen waarschuwen. Die is beneden voor we het weten, daar helpt geen sirene aan. Maar een ongeluk ergens op het bedrijventerrein van Schiphol of in de havens van Rotterdam, drijvende gifwolken over het land, de sirenes loeien, we zetten de radio en televisie aan en ontvangen instructies. Helemaal niets mee mis.

Maar dan moeten die sirenes het wel doen natuurlijk en de verspreiding moet zo zijn geregeld dat iedere burger in dit land direct weet dat er iets aan de hand is. Op de website van Aalsmeer lees ik dat, wanneer een sirene het niet doet, ik dat moet doorgeven aan de brandweer. Ik weet echter niet of er een sirene kapot is of dat de verspreiding gewoon niet goed is geregeld. Daar vind ik helemaal niets over op de site.

Nu woon ik tegenover activiteitencentrum De Spil, een gebouwencombinatie met een kinderdagverblijf, wooneenheden en een kerk. Belangrijk dat alle mensen daar ook geïnformeerd blijven over naderend onheil. Waarom niet een sirene op het dak gezet? Het argument dat het te veel herrie zou maken gaat niet op, de kerk beiert er lustig op los iedere zondag. Heeft u die decibels al eens gemeten?

Of waarom niet de kerkklok luiden in tijden van nood, zoals vroeger de noodklok werd geluid? Daar kunnen we toch waterdichte afspraken over maken? Om te voorkomen dat niet iedere zondagochtend bij het luiden van de klok voor de eredienst iedereen onder de tafels kruipt, kunnen we afspreken dat de klokken alleen nog maar worden gebruikt in tijden van nood. Immers iedereen weet dat de kerk om tien uur op zondag dienst houdt, maar niet dat er een gifgaswolk komt aangedreven. Het bespaart nog geld ook en komt dat even goed uit in deze tijd van crisis.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel